Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiem że do Malawi daje się tylko ryby ze srodowiska Malawi, ale zastanawiam się na obsadzeniem w akwa z rybami mbuna z 2 osobnikow Acanthopsis choirorhynchus czyli mulojada. Mialem taka rybke w akwa ogolnym i ciagle siedzial w podlozu i wykonywal czarna robote :) Nie chodzi mi o wyglad rybki bo wiadomo ze piekna nie jest, ale o likwidowanie stref beztlenowych oraz czyszczenie podłoża. Ogólnie to bardzo pożyteczna rybka i nie ma szczególnych wymagan więc mylse ze w srodowisku malawi dal by rade. Tylko czy pyski nic mu nie zrobia? Ogólnie siedzi on ciagle w piachu ale zdaza sie mu co jakis czas wyplynac na powierzchnie. Jak myslicie?

Opublikowano

myślę że jednak pysie zaczna na niego polować.

a tą "brudną" robotę zrobią za niego świderki.

Po drugie woda w malawi to całkowicie inne parametry niż te które preferuje Acanthopsis choirorhynchus, pH7 u nas odpada a woda miękka raczej u nas jest również rzadkością.

Opublikowano

A poczytałeś o nim?

Mułojad: pH 7, raczej miękka, dorasta do 18cm

Czyli na wstępie już 3 rzeczy które go dyskfalifikują. Do tego jest to ryba żerująca przy dnie, a pyszczaczki są raczej terytorialne.

Druga sprawa, że ja tam "mułku" nie mam i przy odpowiednim karmieniu nie potrzeba takiego stworzonka w akwarium.

Po trzecie nie ten biotop jak wspomniales.

Opublikowano

Poczytalem i z tego co sie dowiedzialem to dorasta do 10cm (choc odnotowano wieksze osobniki). Moj mial ok 8 cm i nie rosl wiekszy. Co do wody to jej parametry nie maja dla niego wiekszego znaczenia. Ale moze faktycznie to glupi pomysl. Chcialem tylko poznac wasza opnie na ten temat. Dzieki za odp.

Opublikowano

Nie aż taki głupi pomysł, a lepiej się spytać niż potem się martwić.

Ale generalnie jestem przeciwko takim rybom w malawc.

Opublikowano
Nie aż taki głupi pomysł, a lepiej się spytać niż potem się martwić.

Ale generalnie jestem przeciwko takim rybom w malawc.

Dlatego, to glupi pomysl :)

Nie tyle glupi, co slaby, nieciekawy, mizerny, nieudany... :wink:

Opublikowano

Głupi pomysł to jest go wsadzić do pyszczaków

Kolega jednak głupio nie zrobił - bo zadał pytanie i myślę że wyjaśnił swoje wątpliwości.

Uważam że nie ma głupich pytań, głupio można najwyzej zrobić a potem się z tym męczyć.