Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiem że do Malawi daje się tylko ryby ze srodowiska Malawi, ale zastanawiam się na obsadzeniem w akwa z rybami mbuna z 2 osobnikow Acanthopsis choirorhynchus czyli mulojada. Mialem taka rybke w akwa ogolnym i ciagle siedzial w podlozu i wykonywal czarna robote :) Nie chodzi mi o wyglad rybki bo wiadomo ze piekna nie jest, ale o likwidowanie stref beztlenowych oraz czyszczenie podłoża. Ogólnie to bardzo pożyteczna rybka i nie ma szczególnych wymagan więc mylse ze w srodowisku malawi dal by rade. Tylko czy pyski nic mu nie zrobia? Ogólnie siedzi on ciagle w piachu ale zdaza sie mu co jakis czas wyplynac na powierzchnie. Jak myslicie?

Opublikowano

myślę że jednak pysie zaczna na niego polować.

a tą "brudną" robotę zrobią za niego świderki.

Po drugie woda w malawi to całkowicie inne parametry niż te które preferuje Acanthopsis choirorhynchus, pH7 u nas odpada a woda miękka raczej u nas jest również rzadkością.

Opublikowano

A poczytałeś o nim?

Mułojad: pH 7, raczej miękka, dorasta do 18cm

Czyli na wstępie już 3 rzeczy które go dyskfalifikują. Do tego jest to ryba żerująca przy dnie, a pyszczaczki są raczej terytorialne.

Druga sprawa, że ja tam "mułku" nie mam i przy odpowiednim karmieniu nie potrzeba takiego stworzonka w akwarium.

Po trzecie nie ten biotop jak wspomniales.

Opublikowano

Poczytalem i z tego co sie dowiedzialem to dorasta do 10cm (choc odnotowano wieksze osobniki). Moj mial ok 8 cm i nie rosl wiekszy. Co do wody to jej parametry nie maja dla niego wiekszego znaczenia. Ale moze faktycznie to glupi pomysl. Chcialem tylko poznac wasza opnie na ten temat. Dzieki za odp.

Opublikowano

Nie aż taki głupi pomysł, a lepiej się spytać niż potem się martwić.

Ale generalnie jestem przeciwko takim rybom w malawc.

Opublikowano
Nie aż taki głupi pomysł, a lepiej się spytać niż potem się martwić.

Ale generalnie jestem przeciwko takim rybom w malawc.

Dlatego, to glupi pomysl :)

Nie tyle glupi, co slaby, nieciekawy, mizerny, nieudany... :wink:

Opublikowano

Głupi pomysł to jest go wsadzić do pyszczaków

Kolega jednak głupio nie zrobił - bo zadał pytanie i myślę że wyjaśnił swoje wątpliwości.

Uważam że nie ma głupich pytań, głupio można najwyzej zrobić a potem się z tym męczyć.

Opublikowano

Dlatego wlasnie zaczalem watek zeby sie poradzic. Dzieki za odpowiedzi i rady. Zrezygnuje z tego pomyslu. Pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Trzy książki w twardej oprawie: Malawi Cichlids in natural habitat cz1 Malawi Cichlids in natural habitat cz3 Malawi Cichlids in natural habitat cz5 Książki w idealnym stanie. Cena 700zl za komplet.
    • Wyjdzie w praniu , ale nie zakładam większych problemów 😉 . Po latach moczenia łapek to jest mój 1 filtr takiej konstrukcji . Wszystko przemyślane pod nowy zbiornik .Przemek z Akwarium Szczecin robi mi wzmocnienia pod ten kaseciak tak abym gąbkę wyciągał bez odchylania i tym podobnych problemów . Zobaczymy 😉  
    • Dzięki @jaras za wskazówki 🙂 Może jeszcze spróbuję z tym pokarmem. U mnie Aristo mam wrażenie że się męczy żerując na nim bo wygląda jakby próbował się najeść powietrzem 😅
    • Na 30 ryb wielkości od 12 do 25cm daję 2 łyżeczki czubate od herbaty raz  dziennie - pokarm aller Aqua Futura pomieszany z Malawi chips oraz spiruliną granulowaną. Proporcje w miarę równe. Dodatkowo, jak mi się przypomni, to daję kryła mrożonego,nie częściej niż raz w tygodniu w ilości 7 kostek. Od czasy do czasu jakąś rybę morską , jak akurat mam na obiad - morszczuk, dorsz. Oczywiście bez obróbki termicznej. Czasami sporadycznie jeszcze płatki dla paletek d-50i to jest wszystko . Ale ja mogę mieć słabe doświadczenie w pielęgnacji ryb 40lat😃
    • @jarasa mógłbyś mi powiedzieć ile sztuk ryb masz u siebie i ile im sypiesz Futury? Tak myślę że może ja po prostu za mało im tego żarcia dawałem. Byłbym wdzięczny jakbyś podał ile wynosi jednodniowa porcja u Ciebie (o ile nie w gramach to chociaż w łyżeczkach) 🙂
    • Ja nie mam małych ryb. Nic złego nie zauważyłem stosując future. Ale od jakiegoś czasu mieszam z innymi tak jak wyżej pisałem.
    • Moim rybom podobnie jak u Ciebie nie podszedł ten pokarm. Niby z apetytem się na niego rzucały, jednak po wzięciu do pyska po chwili wypluwały. I tak kilkakrotnie, w końcu rezygnując i pozostawiając granulki. Dodatkowo od tego pobierania i wypluwania powstawało duże zmętnienie wody. Próbowałem podawania na sucho i po namoczeniu - w zasadzie efekt ten sam. U mnie jedynie fryeri połykał ten pokarm bez zastanawiania się. Reszta obsady - tak jak opisałem powyżej. Dlatego ja zostaję przy Futurze. Tym bardziej, że mam mniejsze ryby od Twoich i póki co ten rozmiar pokarmu (1,3 - 2 mm) jest dla nich odpowiedni. 
    • @jaras z tego co czytałem to na najszybszy wzrost nastawiona jest właśnie Futura. Nie mniej ten Bronze kompletnie nie pasuje tym moim bydlakom. A nie zauważasz u siebie problemu z małym rozmiarem Futury? U mnie np. zauważyłem że ryby zaczęły mieć takie dziwne kupy (jakby przerywane bąblami gazu lub bardzo cienkie) i czytałem gdzieś że ryby takich rozmiarów powinny dostawać już większe "kawały" jedzenia. Nie wiem ile w tym prawdy ale jak kilka dni pod rząd karmię mrożoną stynką to problem znika. 
    • Po namyśle, ja  nie będę kombinował i zostanę przy aller aqua futura. U siebie mam właśnie ten, pomieszany z chipsami Malawi tropical oraz spiruliną. Z tymi innymi pokarmami aller aqua trzeba uważać, bo są to pasze, nastawione na szybki przyrost masy ciała ryb w krótkim czasie. Dlatego ha nie będę ryzykował innych pokarmów z tej serii. 
    • Fajny kaseciak, czekamy na recenzję po uruchomieniu.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.