Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich miłośników akwarystyki.

Jakiś czas temu zakupiłam dwa kawałki tła strukturalnego, jeden na tylną, a drugi na boczną ścianę akwa. Mniejszy kawałek został przycięty pod ten większy, no, ale.....

Po włożeniu do akwarium i ustawieniu, oba kawałki jednak już nie pasowały tak idealnie jak wyglądało to na zewnątrz po jego przycięciu. Wielkość szczelin jest dość duża i różna.

Od paru dni patrzę na nie i zastanawiam się, co by tu mądrego wymyślić :roll: .

Przyszło mi na myśl by dać tam siatkę, ale to nie był dobry pomysł, bo raz, że jest biała to dwa paskudnie to wygląda, po za tym pysie i tak by się przecisnęły na druga stronę.

Przeglądnęłam forum w tematach „tło” i jeszcze przyszła mi taka myśl by może pozatykać to kawałkami styropianu i zatrzeć biały styropian CR65. Tyle, że.....nie chcę łączyć na stałe razem tych kawałków, bo potem ich nie wyciągnę z akwa. Mam poprzeczkę wzmacniająca na środku baniaka i ten większy kawałek już było mi trudno wcisnąć do akwarium. Oba kawałki muszą być niezależne od siebie, wyciągalne jak i idealnie do siebie pasujące na styk. Po za tym jak bym chciała wyciągnąć ten mniejszy, to aby przy wyciąganiu nie odleciały i nie posypały się kawałeczki, którymi byłaby pozatykana ta szczelina. Na silikon akwarystyczny to raczej chyba za duża szczelina by nim ją wypełnić. Sama już nie wiem.

Może macie jakiś fajny pomysł? Jestem otwarta na każdą propozycję i pomysł dotyczący tematu.

Zawsze to lepiej, co więcej głów to nie jedna :)

http://img91.imageshack.us/img91/2456/hpim4404bh2.jpg

http://img175.imageshack.us/img175/2299/hpim4405ea0.jpg

Opublikowano

IMO wyszlo Ci to zaskakujaco dobrze...

Jesli chodzi o te dwei szczelinki, to ja bym je zapchal jakimis malymi kamulcami coby tam ryby nei wplywaly i po klopocie.

Mozesz tam wlozyc dociete kawalki gabki do filtrow (wyglada ,ze te szczelinki sa na prawde male), bedzie cyrkulacja za tlem - nie bedzie ryb.

W koncu i tak to wszystko zarosnie glonem i nikt tego nie zauwazy.

Opublikowano

Zabezpieczyć przed wpływaniem za tło ryb na pewno warto, ale z tego co widzę już tam masz siatki.

A czy to dodatkowo maskować to się zastanów czy warto i czy te Strzeliny będą rzucały się w oczy – bo zdjęcia zrobiłaś tak, że ja dokładnie widać, ale zazwyczaj tak się na akwa nie patrzy. :wink:

Dużo zależy też jak w tym akwa światło będzie padało, pyzatym dojdą kamienie, może filtr w tym narożniku? Nawet jak doskonale zamaskujesz te szczeliny to i tak warto w ten narożnik dać jakiś kamień, kamienie bo łączenie pod kątem prostym będzie się rzucało w oczy

Opublikowano

albo jakas roslinke posadz w samym rogu co by zaslonila te "niedociagniecia" a swoja droga kobieca dokladnosc jest niedoscigniona :D wg mnie super Ci wyszlo to tlo

Opublikowano

Podziękowania za pomysły.

Myślę, że skorzystam z pomysłu o gąbce. Chyba sama zbyt skomplikowanie nad tym wszystkim myślałam, iż nie wymyśliłam czegoś tak prostego.

Już wykombinowałam taki pasek gąbki, może nie z filtrów, ale z niepotrzebnego mebla i do tego w kolorze.

Na pewno postawię tam w rogu jakiś kamień, ale z pewnością nie taki wysoki, bo moje akwa ma wys.60 cm (jest nietypowe).

Roślinek nie planuję, ale pomysł dobry w zamaskowaniu.

Wiem, że się nie patrzy na akwa tak jak było robione zdjęcie, (bo jak wiadomo było robione w celu pokazania jak to wygląda), choć u mnie akurat od tej strony jest rogówka i kto siądzie to ślepić się będzie akurat od tej strony.

Ale myślę, że teraz to jednak ładnie zamaskuję i będzie ok.

Przecież: „Diabeł tkwi w szczegółach’ :)

Jeszcze raz dziękuje za pomysły.