Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od mieśąca mam w akwarium pyszczaki z malawi, narazie kamienie kładłem jeden na drugim. Chciałbym wiedzieć jak dobrze układać kamienie i jakich urzywać z góry dziękuje! :D

Opublikowano

Jak dobrze ukladac kamienie hmm, to juz raczej zalezy od wlasciciela akwarium (powinno byc tak, zeby mu sie podobalo a jednoczesnioe bezpiecznie dla pysi-chodzi mi o stabilnosc takich konstrukjci[na temat, sposobu wypowiadac sie nie bede to rzecz gustu o ktorym sie nie dyskutuje])

Dobrze jest ,jak kamloty tworza jakies kryjowki( mniejsze lub wieksze), jesli chodzi o ich rozmiar to ciekawiej sie patrz na wieksze glazy niz na budowle z kamyczkow(poruszylem kwestie gustu). Czego używac?- Generalnie to, wapieni,kwarcytów, piaskowców, marmurów... Staraj sie, nie ukaldac kamlotow bezposrednio na dnie, lecz np na styropianie, ktory moze posluzyc jako amortyzacja...

O to link http://www.klub-malawi.pl/galeria.html , ktory pomoze Ci z pewnoscia wyobrazic jak +/- powinno wygladac akwa:)

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak powinny być ułożone?

Według twojego uznania.

Jako przykład podam ci swoje.

::klik::

Oczywiście się na nim nie wzoruj ;]

Bo to nie jest wzór do naśladowania.

Ale podałem ci przykładowe ułożenie kamieni.

Takich kombinacji jest niezliczona ilość.

Użyj swojej wyobraźni :)

Ale pamiętaj żeby pysie też z ustawienia były zadowolone.

Pozdrawiam.

Adam.

Opublikowano

cos w tym akwarium amd jest.. na pewno strasznie duzo piachu ;) ale jak lubi to niech ma. Co do ułożenia... ja dobrego ułożenia szukałem długo. Wapienie które mam, nie są łatwe do układania, mają bardzo dużo różnych płaszczyzn, wystających krawędzi i niechętnie się dają układać.

Najważniejsze moim zdaniem jest, aby dekoracja nie wyglądała na układana ręką ludzką. Niestety nie sprzyjają temu, moim zdaniem, płaskie płyty piaskowca, jeśli są podobnych rozmiarów, grubości, kształtu.

Druga rzecz, to wielkość kamulców. Uważam, że im większe głazy włożysz do akwarium (oczywiście bezpiecznie, by się nie przewracały i nie waliły w szybę), tym efektowniej ono wygląda.

Co do ich liczby, to tu już jak każdy woli, jeden chce parę kamyczków z 3 kryjówkami w akwarium, inny usypie stertę przy tylnej szybie aż pod lustro wody, zostawiając "mało miejsca" do pływania rybom.

Jeden na drugim, to średni pomysł. Znaczy się, jeżeli chodzi o estetykę, bo ryby pewnie lubią takie wielokryjówkowe "bloki z wielkiej płyty" ;)

Opublikowano
cos w tym akwarium amd jest.. na pewno strasznie duzo piachu ;)

+/- 10cm

ale jak lubi to niech ma.

Mi to akurat jest obojętna jego ilość, ale pysia nie :D

Tym bardziej ,że na kilka cm się wkopuja :>

Co do ułożenia u mnie np.

Pierwsza wersja była... "zbyt płaska"

Teraz tył został zabudowany :)

Masa kryjówek jest :)

Ale pysie czują się jak w niebie ganiając w toni wody...

Lub między wapieniami ;]

Jak będę miał natchnienie to postaram się zrobić jakieś konkretne zdjęcia :)

Ogólnie moje porady.

Nie żałuj piachu, pysie to kopacze ;]

Spore kamyki na przemian z małymi.

Postarajas się jak najwięcej stworzyć im kryjówek.

Przód raczej zostaw do pływania :)

Od środka zacznij zabudowywać ku tyłowi :)

Oraz pamiętaj żeby unikać zmian w zbiorniku, bo to stresuje ryby, a stres nie jest wskazany...

Tyle odemnie :)

Adam.

Opublikowano
Ale pysie czują się jak w niebie ganiając w toni wody...

Lub między wapieniami ;]

To są wapienie ? Jak dla mnie nie............

To jesteś w błędzie kolego :)

Bo to są wapienie :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor żywicy. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie... EDIT2: Po kilku godzinach w solance przesypałem połowę do drugiej skarpety (luźniejsze upakowanie żywicy) i po wypłukaniu, obie skarpety do filtra. Już działa. Subtelne żółtawe zabarwienie widoczne po długości zbiornika zniknęło po 12 h. Zakładam, że przepływ przez żywicę był za słaby. Stężona solanka po regeneracji - prawie czysta. Przy wydajnej filtracji (fluidyzator K1 40l z gąbką 30ppi na pompie) - ta różnica w zabarwieniu to jedyny benefit stosowania tej żywicy. Woda nie jest bardziej klarowna niż bez.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.