Skocz do zawartości

Miesieczne malawi i jego glony.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam mies. malawi ktore 1sze 2 tygodnie chodzilo na filtrze wewnetrznym o potem zamienilem na zewnetrzny fluval 205. Od tego czasu zaczely intensywnie rosnac jakies zielone glony a od dwohc dni rowniez brazowe i to glownie na piasku. Troche to brzydko wyglada bo piasek bialy. Piaskowce tez obrastaja no itroche na szybie. Czy duze ilosci na piasku to normalna i przejsciowa sytuacja w dojrzewajacym akwarium ? Moze wylaczyc swiatlo na 2,3 dni ? W weekend podlaczylem dodatkowo tamten wewnetrzny filt i zrobilem troche glodowke zeby poskubaly troche narosli naturalnych.

Czekam na wasze porady

Opublikowano

poczytaj o sinicahc- czy to na piasku to nie to.

po drugie przyzwyczajaj się do glonów, w malawce to normalka i wręcz glony powinny być - oczywiście nie na przedniej szybie-którą czyścimy

Opublikowano

z Twojego postu jasno wynika, ze Twoje akwa jeszcze dojrzewa, a juz masz tam, od jakiegos czasu, ryby...

TO Twoj najwiekszy problem...

glony, czy sinice to juz mniejszy klopot...

Opublikowano

Ryby maja sie w jak najlepszym porzadku i plywaja po calym akwarium. Woda jest krysztal a gony sobie porastaja tylko jedyne pytanie czy niezbyt szybko. Zmniejszylem naswietlanie do 9 godzin i ustawilem wydech filtra zewn zeby byl nad woda ja wprowadzal w ruch. Napowietrzac mam na 16 godzin dzialania ustawiony. Wszystko w akwarium jest ok tylko zastanawiam sie czy glony nie sa w zbyt duzej ilosci ? Czy praktykuje sie w ogole wpuszczanie jakichkolwiek glonojadow do akwarium malawi z pyskami ?

Opublikowano

dokladnie jak pisze yaro; szybki wzrost glonow moze byc podyktowany zbyt duzym NO3... i zbyt duza iloscia fosforanow

Opublikowano

Ale jest jedna logika patrzac po prostu na akwarium.

Z przodu rosnie duzo glonow na piasku a z tylu za kamieniami i nie tylko ich nie ma.

Czy nie ma to zwiazku z lampami ? Z przodu mam aqua glo a z tylu normalna. Moze cos tu zmienic ?

Opublikowano

parametry mierze ph i jest idealne ale bardziej zaawansowanymi sie jeszcze nie bawilem od azotanow etc.

Jakie generalnie sa metody hamowania wzrostu glonow ? Czy te lampy moga odgrywac jakas role faktycznie ?