Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie długo te ryby dołączą do maylandi estherae red red i pseudotropheus demasoni, i chciałbym się o nich jak najwięcej dowiedzieć. Wszyscy co mieli, lubią, coś wiedzą o tym gatunku niech piszą, jak z agresją, czy dominują w akwariach, czy w 150 cm, będą mogły się wypływać, i ogólnie wszystkie spostrzeżenia na jej temat ;)

Opublikowano

Napisz proszę jaką odmianę będziesz trzymał w swoim baniaczku.

Trochę znam te ryby i ich temperament zależy od odmiany, ale ogólnie sprawę ujmując jest to gatunek , choćby ze względu na swe rozmiary, dominującą ryba w akwarium.

Lubi pływać nad substratem , z reguły ignoruje mniejsze gatunki , z demasoni choćby na upodobania żywieniowe powinien się zgrać w takim , bądź co bądź małym akwarium.

U mnie pływały w 800l i to przy haremie 1+|4 i miejsca za dużo nie miały , więc Twoja 450-ka będzie taka na styk:)

I najważniejsze , a mianowicie , to delikatna ryba , jeśli więc nie masz doświadczenia z Malawi , to raczej sobie odpuść:)

Opublikowano

Chcę trzymać odmianę katale :D . Wiesz coś o niej? Ciekawi mnie właśnie jakie będą stosunki międz tymi trzema gatunkami (fuelleborni, demasoni, estherae), trzymałeś te gatunki razem? No i najbardziej mnie niepokoi czy nie będzie za mało miejsca...

Opublikowano

Piękna ryba :D

Mój faworyt , jeszcze gdyby udało Ci się dostać odmianę OB , to już by było miodzio:)

Ale w Twoim akwarium ograniczyłbym się do demasonów i właśnie fuelli.

Po prostu , jakby nie patrzeć , mały zbiornik:(

Opublikowano

Mam szansę kupić tylko katale albo marmelade cat, i się zastanawiam... Ale myślisz że te 3 gatunki nie nadają się zeby je trzymać w tym akwarium? Ryb będzie poniżej 15, więc nie za dużo, nie chciałbym pozbywać się red redów, musiałbym je oddać żeby trzymać fuelle w takim akwa?

Opublikowano

Jeśli nie chcesz pozbywać się redów to trudno , ja dałbym na Twoim miejscu 8-10 demasonów , oraz 1+4 fuelli.

Chodzi o to , że demasoni są dość agresywne , a w większym stadzie ta agresja się rozłoży , poza tym demasoni wolą skałki i tam obiorą sobie terytorium , natomiast fuelle będą pływały nad substratem , więc cały słup wody będziesz miał wypełniony rybami:)

Opublikowano

O demasonach już trochę wiem, po kilku miesięcznej obserwacji tych ryb, mam o nich jakieś pojęcie;). A z tymi fuellebornami to mam zagwozdkę, jak znalazłbym chętnego na moje redy, to zostawiłbym katale i demasoni, ale nie ukrywam, że moje redy są niesamowite z wyglądu, i wolałbym je zostawić... A mówiłeś że różne odmiany się różnie zachowują, jak się zachowuje katale? No i ogólnie, nawet jakby były tylko z demasonami, to czy w 150 cm będą te ryby miały się gdzie wypływać?

Opublikowano

No i chciałbym jeszcze wiedzieć jak u fuellebornów jest z agresją wewnątrz gatunkową?? Bo kupuje tylko 3 sztuki odmiany katale(tylko tyle jest) i zastanawiam się czy np 2 samice to nie będzie za mało dla 1 samca...

Opublikowano

Chyba wiesz, że ten gatunek strasznie ciężko zdobyć, i mam możliwość kupienia ostatnich 3 szt młodych... Nawet nie wiem co się trafi, myślisz, że warto wziąść?? Bo możliwe, że jak wezmę to te 3 szt już w takim składzie będą musiały pływać, bo może się okazać, że nie zdobędę więcej sztuk...