Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co jak to czytam to się trochę załamuję, bo ja na moje 200l wszystko łącznie z testami i innymi bajerami dałam nie całe 2 tys... :(

ze ile ? 2000 PLN czy koron czeskich ? bo cos strasznie duzo.. przedstaw wycene .

Opublikowano

tak przeglądałem ten wątek i przeglądałem...

IMHO możesz liczyć jak tylko sobie chcesz, ale jeśli wyjdzie Ci np 1800zł (bez ryb) to dodaj do tego "rezerwę konieczną" równą spokojnie 700zł :P

i wtedy bierz się za zakładanie... taka moja rada :wink:

Opublikowano

Makok: w rzeczy samej drogi Watsonie... A to wirnik w starej pompce nie działa, a to programator trzeba kupić, a to jakieś nitriveci, a to węgiel z kubła zastąpić czymś innym i tak można w nieskończoność....

Z perspektywy czasu jestem zdania, że lepiej poczekać i kupić coś pożądnego niż kupować na szybkiego "tanioche" ;D

Na przykład ryby bez pokrywy spokojnie dadzą sobie radę zwłaszcza przez pierwsze kilka miesięcy kiedy są małe... a w tym czasie możemy dozbierać na coś docelowego... niż od razu brać abs-a by po roku go zmieniać....

Z tą grzałką to też róznie bywa... ja w swoim akwa podłączyłem grzałkę wczoraj przy podmianie wody. Samo HQi i temperatura w pokoju wystarczało...

Opublikowano

Za akwarium i pokrywe ABS strasznie wygorowane ceny masz, poszukaj dobrze na allegro a znajdziesz spoooooro taniej :)

Ja na swoje 200litrow wydalem 1200zl (bez testow)

Opublikowano

o to chodzi

nie da sie tego okreslic tak samo jak nei da sie okreslic jaka finalna obsada u nas pozostanie ;)

ale mozna to przyblizyc i o to tutaj chodzila wsumie

bo to nie tylko 4me watek ale tez chcialem tak na oko pokazac ile co moze kosztowac i z jakimi +/- kosztami musi sie liczyc czlowie kktory chce zalozyc takiej wielkosci akwarium

dlatego tez watek w PODSTAWY

pozdrawiam :)