Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

głowie sie i troję co by tu wymyslec by podmiana wody przebiegała szybko i bezstreesowo dla ryb.

odmulacze wszelkiego rodzaju odpadaja, bo musze zdejmowac pokrywe, niechce ryb stresowac. cchce zrobic to szybko. ( oczywiscie czasem i tak musze odmulic dno).

myslalem zeby po prostu kupic dlugi waz i podlaczyc w czasie podmiany do mojej tetry ex1200, ale doszedlem do wniosku, ze jednak i to jest zbyt czasochlonene, bo pozniej musze ustawiac cisnienie w tym kubelku oraz szkoda mi troche tych zaworow ciagle by bylo odkrecac i zakrecac ( moze by je szlag z czasem trafił).

wymyslilem sobie ze poszukam jakiejs pompy wody do max 100zł, ktora normlanie postawie na podlodze, jedna koncowke weza wloze w dziure w pokrywie, a druga do wanny, natomiast gdy juz wypompuje wode, to koncowke tego weza wloze do beczki z odstana woda, a druga do akwa. chce by pompa taka oczywiscie byla zasilana pradem. i wierzcie lub nie, przegladam allegro i za nic nie moge znalezc takiej pompy. albo sa jakies zanurzeniowe, górnosace, lub z zbyt duzem przeplywem wody, albo nie mozna do nich podlaczyc dwoch wezy tylko jeden. albo nie sa zasilane pradem, tylkko np: 12V.

moze ktos pomoze?

pozdr,

Opublikowano

hmm.a nie latwiej wode spuscic z akwa grawitacyjnie np. do kibla,wanny,kanalizy, a zeby napelnic podlaczyc np. do wyjscia prysznica z kranu ? mam tak zrobione i koszt tego to ..eee..yyy....9 zl z zaworkiem....

Opublikowano

grawitacyjnie = smak wody akwa w ustach

mam "wypasiony" odmulacz eheim , chyba dalem z 60zł, i zanim poleci woda to musze około 30 razy nim telepać az woda poleci, niezle pysie robia w gacie pewnie wtedy.

ja wlewam odstaną wodę z dwoch 30litrowych beczek, nie wlewam z kranu :/

Nie chce w dodatku zdejmować pokrywy. moje pysie jakies wrazliwe sa, jak zdejme pokrywe to pozniej caly dzien sa schowane.

Opublikowano

przy dlugim wezu nie ma sie o co bac :wink::) woda leci az milo.

Nie chce w dodatku zdejmować pokrywy. moje pysie jakies wrazliwe sa, jak zdejme pokrywe to pozniej caly dzien sa schowane.

tu problem nie lezy napewno w pokrywie. musisz sie dowiedziec co jest przyczyna plochliwosc pyskow.ja pokrywe zdejmuje co tydzien w trzech akwariach i jakos nie zanotowalem plochwliwosci z tej strony.moj samiec saulosi nawet "startuje do odmulacza" jak mu jego wykop tarliskowy zasypuje... :D

Opublikowano

Ja mam ok. 6 m węża, ponieważ nie chce mi się "smakować" wody z akwa, więc robię to tak:

- jeden koniec wkładam do akwa,

- drugi podłączam do prysznica i puszczam wodę

- jak już jestem pewien, że wężem leci sama woda, bez powietrza, to zakręcam wodę

- odłączam węża od prysznica

- pozwalam wodzie spaść grawitacyjnie do wanny

Już od dawien dawna nie czułem smaku wody z akwarium w ustach :wink:

Opublikowano

Ja jeszcze nie czułem smaku wody akwariowej a ściągam grawitacyjnie zasysając ją ustami :) -efekt wprawy po wypiciu kiedys benzyny :D

Wode do akwa podaje za pomocą pompy zanurzeniowej New Jet 3000 (zapasowa pompa do sump-a ) - prosto z beczki , tylko , ze beczka musi miec duzy otwóry by pompa weszła .

Wspomniany przez ciebie Eheim faktycznie ma skopane te "rewelacyjne" zasysanie wody . Ja sie poddałem po 5-6 próbie. Szkoda stresu fundowanego rybom !

Opublikowano

znalazlem 2 pompy:

hailea

http://www.allegro.pl/item475052738_pom ... iczna.html

i tansza

http://www.allegro.pl/item465909242_wlo ... ka_pl.html

ale chyba wybiore hailea, bo ta druga jakas marka nieznana:/

policeman pompa podana przez ciebie ma zdecydowanie za duzy przeplyw, zebys nie zalowal, mysle ze max to 1000 litrow na h.

moze ktosma jakies inne tansze propozycje?

Opublikowano
policeman pompa podana przez ciebie ma zdecydowanie za duzy przeplyw, zebys nie zalowal, mysle ze max to 1000 litrow na h.

Tak tyko, że moje założenie jest takie, że pompa będzie wypompowywała wodę do kanalizacji przez rury, które poprowadzę do ścieków a świeża woda będzie bezpośredni z wodociągów przez filtry na rurowe. A latem, kiedy będzie ciepło, ponieważ mieszkam na parterze będę tą wodą podlewał ogródek. Więc pompa musi mieć większy przepływ i wyżej podnosić wodę żeby wytworzyła ciśnienie. Ale to dopiero w nowym zbiorniku, który planuje jak masz życzenie to zerknij wątek viewtopic.php?f=25&t=3812 tam będę zdawał relacje z postępów itp.