Skocz do zawartości

czy mozliwe zebym miał no2 2-5 mg/l a no3 50-100??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesli widzisz pogarszajcy sie stan ryb - podmien wode. To nie jest zloty srodek, ale przynajmniej usuniesz czesc no2. Kup nitrivec i lej.

No2 jest produktem przemiany amoniaku, pochodzi z kup i zarla --> przestan karmic, karm malutkimi porcjami max raz dziennie przez najblizszy tydzien. Malenkimi.

Opublikowano

W Twoim przypadku strefy beztlenowe nie są problemem. Problemem jest NO2. świderkami i brakiem podmian nie poprawisz sytuacji bo masz w środku ryby. Ryby przy takim stężeniu NO2 nie pociągną - dlatego akwarium powinno dojrzewać bez ryb albo z małą obsadą. jak chcesz coś kupować to drugie akwarium żeby do niego przenieść ryby do czasu aż ten zbiornik Ci dojrzeje

Opublikowano

no nic, w tej chwili podmieniam wode, ale odstala sie jedynie 2-3 h, dobrze ze mialem 2 torebki aqua safe, ale podmieniam powoli i odczekuje, bo grzalka nie nadazy grzac, choc jest nibywydajna bo od 300-400 litrow.

jutro kupia nitravec? kupic swiderki?

hm, mam 1 kosz wolny w kuble( po zabranym weglu), dokupie jakiejs ceramiki, tylko nie wiem czy to nie opozni stablizacji?

mam duzo gabki w kuble ze 4 wkladyl gdzie czytalem ze mozna ja wyrzucic, tylko czy w mojej obecnej sytuacji powienem w ogole go otwierac?

wczoraj jak wyjmowalem wegiel z kubla, widzxialem na dni kubla troche piachu, moze to miec jkais wplyw?

caly czas mysle co sie moglo stac, bo pamietam na poczatku mierzylem paskami no2 i bylo dobrze.

i mam tylko 2 rozwiazania:

1. umycie filtra wewnetrznego pod zwykla wodą.

2. przekramilem ryby

niestety przed chwila musialem usmiercic jednego saulosi, ale to byl ten jeden chory co mial dziure w boku i duuze oczy, i nic nie jadl od tygodnia,a le juz normalnie tracil orientacje i jakby go nosil nurt wody do gory, prawie lezal na boku, pozniej ledwo chodzil, nie moglem patrzyc na to :(

Opublikowano

podmień wode jak najszybciej, nawet jak ci temperatura spadnie o stopień czy dwa to nie szkodzi. świdry możesz kupić ale i tak powinieś im zrobić kwarantanne wiec ja bym sobie z nimi dał spokój. Piach w kuble nie ma znaczenia

1. umycie filtra wewnetrznego pod zwykla wodą.

2. przekramilem ryby

OBA, i fakt że nie pozowoliłeś dojrzeć wodzie PRZED wpuszczeniem ryb. Ja bym otworzył kubeł i wymienił gąbki na ceramikę - przynajmniej część.
Opublikowano

hm, wlasnie nie wiem czy nie dojrzalko czy dojrzalo, napewno sprawdzalem na poczatku no2 i no3 , paskiem i nie bylo wysokie, chyba ze sprawdzalem w tym czasie kiedy jeszcze nie bylo tej przemiany no2 w no3 i dlatego bylo niskie.

temp wody mam teraz 23 stopni troche malo, normlanie mam 22

Opublikowano

hm, wlasnie nie wiem czy nie dojrzalko czy dojrzalo, napewno sprawdzalem na poczatku no2 i no3 , paskiem i nie bylo wysokie, chyba ze sprawdzalem w tym czasie kiedy jeszcze nie bylo tej przemiany no2 w no3 i dlatego bylo niskie.

temp wody mam teraz 22 stopni troche malo, normlanie mam 26

Opublikowano

Kolego... Takie moje spostrzeżenia...

1. Odczep sie raz na zawsze od tych świderków.

2. Czytaj ze zrozumieniem. Jeżeli piszemy Ci jedno... to nie filozofuj za dużo tylko posłuchaj się rad bardziej doświadczonych.

3. Porady z innych forum możesz wsadzić.. między książki... BO PYSZCZAKI SĄ INNE ;D

4. Nie lej tej chemii tyle. Te wszystki aquasafy, aquastarty itd to marketingowy bełkot. Może to właśnie zabija Ci ryby???

Sorry ze tak ostro ale po prostu czytać nie można... Ktoś Ci pisze bardzo dosadnie i bardzo wyraźnie co masz robić a Ty "bo poczytałem i ktoś mi powiedział..."

Jeszcze 2-3 dni i pozabijasz te rybki...

Podmień dzisiaj 20% wody. Jutro to samo. Pojutrze znowu. Natleniaj wode. I NIE KARM RYB przez te 2-3 dni. I będziesz wiedział. Woda musi być odstana. Nie lej więcej żadnej chemii.

Wode możesz podgrzać dolewając wrzątku. Grzałka nie służy do podgrzewania wody z temp5 do 26st tylko w celu podniesienia temperatury wody na przykład o +5st od temp otoczenia...

Jeżeli zdążysz to uratujesz ryby. Powodzenia

Opublikowano

podmienilem wode kolo 30%, zmierzylem i nie widze zadnego obnizenia.

woda jest dobrze natleniona, zarowno z deszczownicy jak i wewn natlenia, pytanie moze zdjąć pokrywe ??

Opublikowano

kolego czy podczas dojrzewania akwa dodawałeś jakieś bakterie na sart np initriwec -sery lub bactozym tetry to nie reklama firm ale ja podczas odpalania akwa dodawałem te szczepy i start akwa moim zdaniem przebiegał w marę dobrze baniak w ciągu około dwóch tygodni w miarę dojrzał po knsultacji z doświadczonymi kolegami z forum wpuściłem pierwsze 4 ryby wachań parametrów nie zauważyłem w międzyczasie dodawałem do banika kostkę mrożonki plus pokarm w płatkach bez podmian wody pierwsza podmianka wody nastąpiła po około 12 dniach po wpuszczeniu pierwszych ryb uzupełnianie obsady zajeło mi około dwóch miesięcy pływa teraz 33 szt do redukcji akwa 375l no2-0 no3-12,5 ph-8,6 kh-13 gh-15

moim zdaniem na razie z porametrami wszystko ok