Skocz do zawartości

czy mozliwe zebym miał no2 2-5 mg/l a no3 50-100??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze raz. Prefiltr to gabka(jak w filtrach wewnetrznych), zakladana na ta rurke z Twojego zdjecia.

Nawet z oryginalnymi wkladami nic nei ma prawa sie stac, przy mlodych - malych rybach. Skoki parametrow owszem ale nie takie :lol:

0,5 mg/l to dawka smiertelna, Ty masz miedzy 2 a 5 mg/l..

Oczywiscie, dobrze bedzie, jak zamienisz wklady [wegiel, biobale(daj dzieciom do zabawy jak masz;]),gabke] na ceramike. Wloknine bym zostawil i dolozyl jakas porezadna gabke na rure ssaca.

Pojde nawet dalej, uwazam ,ze z Twoja woda wszytsko jest OK. Podmieniaj co 9 dni te 20% wody o paskach zapomnij. oBSERWUJ RYBY.

JESZCZE RAZ: TO ZE WODA W KRANIE MA NO2=0 I NO3=0 O NICZYM NIE SWIADCZY. W TWOJEJ WODZIE(W AKAWA) WYKRYWALNE SA JONY AZOTANOWE, NIESTETY TE, NA PASKACH JBL GRYZA SIE Z JONAMI AZOTYNOWYMI STAD PRZEKLAMANIA, NIE WIEM JAK DOSADNIEJ CI TO NAPISAC JUZ :twisted:

Opublikowano

ok, wiec tak zeby uporzadkować:

1. co ile mam podmieniac w tej chwili wode, skoro zachodzi obawa ze po 6 tygodniach biologia nie jest ustabilizowana wciaz?

2. gdy kupie cermaike to plukac ja woda z kranu czy z akwa czy wcale?

3. mam w sumie 4 kosze , czy jak to sie tam zwie w kuble ( w 1 jest obecnie ceramika) , mam dokupic 3 x ceramika?

4. w "koszyku" w ktorym jest ceramika jest gabka, ma niebyc zadnej gabki nad kazda cermiką?

5. Dalej nie wiem co sie dzieje z moimi no2 i no3, rozebralem kubel i narazie wyrzucilem wegiel, ale zobaczylem ze otwor ten co przeplywa woda z gory na doł ( czy z dolu na gore) byl zapchany jedna bio-kulka, moze tu jest przyczyna? ale nie wiem czy ona poprostu nie wyplynela dopiero jak rozebralem filtr i zdejmowalem koszyki.

6. czy dokupienie swiderkow zmieni parametry wody?

Nie jestem przekonany co do prefiltru, polukalem na necie o to cytuje jedne z komentarzy:

,,Daj sobie spokój z prefiltrami i innymi wynalazkami, ten filtr będzie dobrze spełniał swoją rolę w Twoim akwa. Sam mam taki w 112l czyszczę go raz na pół roku albo i rzadziej. Trzeba tylko uważać na zakrętki od węży bo ząbki w nich lubią się wyłamywać przy silniejszym dokręcania. Przy każdym czyszczeniu wymieniam tylko włókninę na nową."

,,Filtr jest zbudowany w taki sposób aby spełniał swoją rolę. Gdyby producent uznał że potrzebna jest gabka na wlocie to by ją zastosował. Poza wyjątkami typu krewteki, narybek nie widzę potrzeby stosowania takich wynalazków które w rzeczywistości ograniczają wydajność filtra - jeżeli nie odrazu to za 2-3 dni po załozeniu. Swoje obserwacje opieram zarówno na filtrach typu kaskada jak i kubełki. W kaskadach faktycznie prefiltr mógł wydawać się sensowniejszy jednak w kubełkach nie widze takiej potrzeby."

,,Jedna z głównych zasad działania filtra. Pisze w każdej instrukcji, chyba każdego kubełka:

Nie należy ograniczać przepływu filtra za pomocą węża ssawnego, zawsze używamy w tym celu węża zwrotnego."

Wg mnie użycie gąbki na wężu ssawnym jest właśnie taki ograniczeniem.

Konsekwencje takiego zatykania zwykle są dość poważne. Podaję się włącznie z uszkodzeniem mechaniki filtra, poprzez zatarcie na sucho. "

pozdrawiam i dzieki za pomoc, choc jej dalej potrzebuje bo nie wiadomo co sie dzieje :/

Opublikowano
1. co ile mam podmieniac w tej chwili wode, skoro zachodzi obawa ze po 6 tygodniach biologia nie jest ustabilizowana wciaz?

Nie zachodzi taka obawa, zachodzi obawa ,ze masz testy do du..! Podmieniac co tydzien 20%

2. gdy kupie cermaike to plukac ja woda z kranu czy z akwa czy wcale?

Tylko woda z akwa, raz na 3-4 miesiace, zalezy od spadku przeplywu.

3. mam w sumie 4 kosze , czy jak to sie tam zwie w kuble ( w 1 jest obecnie ceramika) , mam dokupic 3 x ceramika?

Dokladnie.

5. Dalej nie wiem co sie dzieje z moimi no2 i no3, rozebralem kubel i narazie wyrzucilem wegiel, ale zobaczylem ze otwor ten co przeplywa woda z gory na doł ( czy z dolu na gore) byl zapchany jedna bio-kulka, moze tu jest przyczyna? ale nie wiem czy ona poprostu nie wyplynela dopiero jak rozebralem filtr i zdejmowalem koszyki.

Jesli woda wylatywala z rury filtra, to nie bylo to tego przyczyna..

6. czy dokupienie swiderkow zmieni parametry wody?

yyy a o jaki parametr Ci chodzi? Swiderki, zlikwiduja strefy beztlenowe, zjedza nadmiar zarcia , ewentualnie, jak bedzie ich plaga podniosa Ci no2 kupkami ;)

ie jestem przekonany co do prefiltru, polukalem na necie o to cytuje jedne z komentarzy:

Sluchaj TY masz pyszczaki, ryby , ktore brudza duzo wiecej niz np SA czy Azja.

Potrzebujesz mocnej filtracji (dlatego My, malawisci mamy tandemy mech + bio). Oczywiscie, ze Twoj filtr, moze spelniac role biologiczno-mechaniczna, bo do tego zostal stworzony. Ty, ja i 99% z nas, redukuje zadania kubelka do filtracji WYLACZNIE biologicznej, nie interesuje nas w tym wypadku filtracja mechaniczna. Dlatego kubelek zasypujemy caly ceramika(wlasciwosci czyscicielsko-mechanicznych za wiele nie ma;)). W celu ochrony mediow filtracyjnych (w Naszym wypadku chodzi o ceramike) nakladamy na rure ssaca prefiltr, zeby do kubla wlatywalo jak najmniej smieci organicznych.

Podsumowujac kubelek = biologiczna filtracja wody no2--> no3, filtr wewnetrzny = mechaniczna filtracja wody (kupki, resztki organiczne i syf unoszacy sie w toni)

Opublikowano

z jednym się nie zgodzę

kolega teraz się pyta czy może wypłukać ceramikę wodą z kranu - więc nie ma to różnicy bo na niej i tak nie ma bakterii, w późniejszym czasie płukanie już tylko w wodzie z akwarium.

Opublikowano

No i niestety , pojechalem dzis i kupilem test kropelkowyy sery na no2, no i okazalo sie ze jakis cud jest w moim akwa, bo ryby zyja a sera pokazuje stezenie miedzy 1 a 5, te cholerne testy maja tylko 2 odcienie czerwonego, wynik mam cimeniejszy niz 1 a jasniejszy niz 5, szkoda bylo kasy w ogole na te testy, skoro ryby zyja w takim stezeniu. Test wykonalem dwukrotnie dwa razy. niestety obserwuje ze dosc spora czesc ryb sie trzesie, i sa plochliwe

hm, dodam ze woda w moim akwa jest bardzo przeyjrzysta i wyglada na super czystą, nie wiem co robic............

no widze nikt nie ma pomyslow, jedyna rzecz ktora mi przychodzi do glowy, to przeczytaiu tego forum umylem filtr wewnetrzny pod kranem, moze tu jest problem,. ale biologa nie mylem.

Opublikowano

jeżeli faktycznie stęż No2 jest takie to pierwszą rzeczą jest napowietrzanie wody i natychmiastowa podmiana 30 % wody, jutro też 30%. Coś jest nie tak albo z wodą albo z testami. Sprawdź test na wodzie destylowanej jeżeli wyjdzie No2=0 to przynajmniej ten wątek bedziemy mieli jasny.

Opublikowano

jeszcze jedna rzecz mi wpadla do glowy po czytaniu w necie, mam baardzo duzo piasku w akwa, hm, moze utowrzyly sie strefy beztlenowe( choc ze 3 razy nakuwalem piasek) i dlatego proces stablizacji akwa po 6 tygodniach dalej sie nie zamknał

Opublikowano

strefy beztlenowe są możliwe, jednak dla przemiany NH3 w NO2 i dalej w NO3 są bez znaczenia. Twoim problemem (jeżeli faktycznie masz w akwa te NO2 = 2.0) jest nadmiar NO2 w stosunku do bakterii które go przerabiają. Może to być spowodowane albo baaaaardzo przesadzonym karmieniem albo brakiem bakterii. To drugie może wynikać a braku odpowiedniego złoża dla nich (ceramika w filtrze) albo możesz mieć w akwarium coś co je zabija zanim się osiedlą w filtrze (zastosowane leki, silikon sanitarny, działająca lampa UV itp)

Opublikowano

no2 mam miedzy 1 a 5 mg, niestety sera nie ma posredniej skali miedzy 1 a 5, wiec nie wiem ile dokladnie.

w filtrze mialem wegiel aktywny od samego poczatku, ktory wczoraj wyjalem. jedynie to mi przychodzi do glowy.

najbardziej martwi mnie jednak stan pyszczakow, bo widze ze wiekszosc telepia na boki, jesli nie plywają.

jutro kupie nitrevec, co do podmian to sam nie wierm, poczytalem troche i pisza, ze zeby akwa dojrzalo to jednak czeste podmiany nie sa wskazane. bo chyba no2 to wynik niedojrzalego akwa, nic wiecej nie wiem, nic nie wkladalem itd.

co do piasku to wlasnie ma to jsakis wplyw na jaks przemiane, jesli sa strefy beztlenowe i slaba wentylacja podloza ,dzisiaj przeczytalem. jutro moze kupie swiderki jesli gdzie dostane:/

szkoda pysi alemoze bedzie dobrze