Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sorki ze juz mi się nie chce wracać do początku

ale opisz jeszcze raz

jakie akwarium

jakie filtry

co w filtrach ? i jakie media

coś strasznie dziwne te akwarium - a i zastanawia mnie po co robiłeś podmianke w sobotę.

Opublikowano

startowałem z akwariami pewnie ponad setkę razy - jakoś nigdy nie miałem podobnych problemów

nie szukaj cudów - na pewno coś robisz źle i tyle,

wybacz że nie mam chęci odświeżać wszystkich Twoich wątków w poszukiwaniu parametrów (taka moja wada - lenistwo)

ale skoro tobie nie chce się napisać jeszcze raz - to dlaczego mi czy komukolwiek innemu ma na tym zależeć?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam pomozcie bo nie wytrzymam z ta woda. Napisze jeszcze raz jak to wyglada. Akwa ma 240 litrow dziala od poczatku grudnia plywa w nim 26 malych pyskow. Od jakiegos czasu okolo dwoch tygodni woda to zur nic nie widac. Filtr zewnetrzny to ATMAN 1000 a wewnetrzny WEIPRO 1000. Gdy wyciagam wate do wymiany z filtra wew to leci z niego zielona woda. Co moze byc przyczyna takiego stanu

Opublikowano
NO2 niewykrywalne NO3 okolo 25

Zmierz PO4.

Jak pisal mutra, eurotryfizacje powoduje przesyt substancji spozywczych w wodzie (biogenow), czyli w/w fosforu. Nastepstwe tego, jest wlasnie wzmorzony rozwoj organizmow fitoplanktonowych, czyli zakwitu.

Ja na Twoim miejscu spokojnie zaczalbym od ogracznienia karmienia (nie mowie tu o glodowce) i czasowym zaciemnieniu akwarium. Moim zdaniem glowna przyczyna ataku glnow (sinic?) jest wlasnie przekarmianie ryb ( z reszta ogolnie przekarmianie ryb nosi za soba wiecej zlego, nizeli dobrego).

Opublikowano

No wlasnie tak zrobilem od wczoraj nie wlaczam swiatla i daje raz dziennie jesc to co minie samo. Ale jak patrze na te sinice w dziale glony to moje tak nie wygladaja poprostu cala woda jest zielona ze nie widac tylniej scianki

Opublikowano
No wlasnie tak zrobilem od wczoraj nie wlaczam swiatla i daje raz dziennie jesc to co minie samo. Ale jak patrze na te sinice w dziale glony to moje tak nie wygladaja poprostu cala woda jest zielona ze nie widac tylniej scianki

Zkawit to niekoniecznie sinice, czekaj. Zaciemnij.