Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam ten kubełek już z pół roku i nadszedł czas pozmieniać parę rzeczy.

Wymienie ceramike na nową, oraz kupie nowy węgiel. Ale takie małe pytanko

Filtr jest zbudowany tak że po lewej ma wkłady ceramiczne-węglowe, a z prawej gdzie wchodzi woda są gąbki, zastanawiam się czy te gąbki są potrzebne... Czy nie lepiej wsadzić tam coś innego. Tylko jak to zrobić i czym zastąpić te gąbki.

Filtr mechaniczny mam w akwa z wydajnością 700l/h

dołączam taki mały schemat, chodzi mi o zastąpienie pola Gąbki

post-7935-14695711677663_thumb.jpg

Opublikowano

1. nie ma potrzeby używania węgla na stałe a jak juz ktos na stałe go używa to wtmiana węgla musi byc częstsza nic co pół roku - uzywnaie węgla na stałe jest dośc specyficzne i wymaga poszerzenia wiedzy w tym temacie bo ma wiele plusów ake i wiele minusów dlatego nie jest to wypełnienie stosowane jako standard

2. po co chcesz wymieniać ceramikę ? - czy jest za słaba jakościowo ? - bo wymiana co pół roku ceramiki i tak mija się z celem,a i tak nigdy ale to nigdy nie wymienia się całego złoża w filtrze bio, jak chcesz to wymień węgiel na ceramike bio i tyle - jęsli węgla masz w filtrze dużo to wymieniaj go na dwie raty tzn wyjmij 50 % dosyp ceramikę po miesiącu wywal resztę węgla i dosyp ceramikę.

3. czemu chcesz wywalac gąbki ? - wywalenie gąbek ma sens jedynie wtedy jęsli filtr jest zamały do obsługiwanego akwa/obsady i nie daje rady obsługiwac akwa lub jest to obsługa na granicy przyzwoitości i nie masz zapasu w razie W - jeśli tak jest to mozesz wywalić gabki i zasypać to miejsce creramiką bio - jeśli filtr daje radę nie ma takiej konieczności

Opublikowano

chcę zmienić gdyż wydaje mi się że będzie jeszcze bardziej ekonomiczny a i rybką będzie lepiej jak będą miały lepszą filtracje biologiczną

chciałem zrobić takie coś jak na rysunku poniżej

czy będzie dobrze ?

post-7935-14695711677869_thumb.jpg

Opublikowano

1. jak już to prefiltr zakłada się bezpośrednio na rurze zaysającej wodę z akwa - taki prefiltr jak narysowaleś mija się z celem.

2. co to znaczy ekonokiczniejszy - po wymianie wkłądów mniej prądu pobierać nie będzie, a wymiana gabek na ceramike jest raczej drogą inwestycją a nie ekonomiczna oszczędnością

3. filtracja jest albo zła albo dobra, oczywiście jak się ma dobrą to warto mieć pewien zapas czyli "nadfiltrację" aby nie było na styk. Jeśli jednak filtr działa dobrze tzn rozkłda związki azotowe do postaci NO3 i w wodzie nie ma śladów NO2 to nie da się żeby działał lepiej

Opublikowano
czyli Twoim zdaniem jest to niepotrzebny wydatek ?

kupić ceramikę w miejsce węgla i zostawić z gąbkami :)?

węgiel to zastąp ceramika napewno, czy zamiast gabek dac ceramikę to podaj jakie to akwa i ile ryb jest w obsadzie bo te proporcje filtr/akwa/obsada sa dobrane + dobra ceramika w środku i związki azotowe sa dobrze przerabiane to jest to zbędny wydatek ale przy przerybionym kawa może to być uzasadniony ruch

Opublikowano

To jak cię tak nosi to zasyp i nie marudz :wink: bo napewno to nic nie zaszkodzi, a może pomoże :wink:

przy tym akwa i przy tej obsadzie co masz to jęśli pozostała ceramika w koszykach była by z górnej półki [do takich małych kubłów to polecę substrat pro z Eheima] np na nie mozesz wymienić ten węgiel to by dało rade bez modyfikacji

tej ceramiki co dałes w linku to nie uzywałem wiec Ci nie mapisze czy dobra, ale biorąć pod uwagę ze po wywaleniu gąbek tej ceramiki byłby cały kubeł to nawet jak by była ciut gorsza od eheimowskiej czy hagenowskiej to i tak się sprawdzi