Darjush Opublikowano 10 Listopada 2008 #1 Opublikowano 10 Listopada 2008 Zakupilem dzis 1,6kg skałe koralowa, facet w zoologicznym powiedział mi ze jest ona naturalnym filtrem a do tego oczywiscie ladnie wyglada w akwarium. Co sadzicie o tej filtracji?? Czy taka skałaka w 200litrach serio moze cos zdziałac??
mutra Opublikowano 10 Listopada 2008 #2 Opublikowano 10 Listopada 2008 Czy taka skałka w 200litrach serio moze cos zdziałac nie może
danielj Opublikowano 10 Listopada 2008 #3 Opublikowano 10 Listopada 2008 Jedna na pewno nie pomoże , ale jeślibyś akwa wypełnił taką skałą o wadze ok 10-15% objętości zbiornika , wtedy dałaby radę jako filtr biologiczny
Darjush Opublikowano 10 Listopada 2008 Autor #4 Opublikowano 10 Listopada 2008 acha czyli jednak te skały maja jakies własciwosci filtracyjne??
danielj Opublikowano 10 Listopada 2008 #5 Opublikowano 10 Listopada 2008 Oczywiście , pod warunkiem , że jest to tzw. martwa skała, czyli prawdziwa skała koralowa. Jest to labirynt pełen miejsca na osadzanie się bakterii nitryfikacyjnych , a w dobrych warunkach i denitryfikacyjnych.
Darjush Opublikowano 10 Listopada 2008 Autor #6 Opublikowano 10 Listopada 2008 na bakteriach sie nie znam ale skała chyba jest "martwa" a jesli o te labirynty to serio jest ich sporo, wsadzilem w taka jedna szczeline w tej skale anumbiaska chyba nie bedzie to kolidowalo z tymi bakteriami i anumbiasek mi nie padnie??
sabotage Opublikowano 10 Listopada 2008 #7 Opublikowano 10 Listopada 2008 Dariusz, chyba nei zrozumiales daniela. Sam koral nei ma zadnych wlasciwosci filtracyjnych. Dzieki swojej porowatosci natomiast, jest doskonalym siedliskiem dla bakterii nitryfikacyjnych, ktore zamieszkuje te maciupkie tuneliki , nie te w ktore wpychasz anubiasa
Darjush Opublikowano 10 Listopada 2008 Autor #8 Opublikowano 10 Listopada 2008 hehe to serio troche na opak ale dopiero zaczynam "zabawe na powaznie" wczesniej mialem ogole akwa w ktorym o parametry czy jakies bakterie wogole nie dbalem, dlatego za bardzo sie nie orientuje. Po weekendzie bede miał juz tlo i zaprezentuje wam swoj baniak ciekaw jestem czy wam sie spodoba (choc nie ukrywam to mi musi sie podobac a nie wam:P) ale z cennych rad skorzystam odnosnie poprawienia pewnych szczogolow
sabotage Opublikowano 10 Listopada 2008 #9 Opublikowano 10 Listopada 2008 No i tak ma byc, to Twoje akwa ;] Co do reszty o bakteriach itp, wypadaloby co nieco chociaz doczytac 8)
Rekomendowane odpowiedzi