Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Po bardzo wielu latach zbierania się wreszcie zamierzam założyć akwarium. Wprawdzie nie jest to moje pierwsze podejście do akwarystyki (dodam tylko, że pierwsza, bardzo wiele lat temu skończyłą się hmm kiepsko), to chciałbym by moje rybki mialy w miare optymalne warunki. Zdecydowałem się na pyszczaki najprawdopodobniej na jeden gatunek Pseudotropheus Saulosi ew. dodatkowo pyszczaki yellow. NIestety jestem trochę ograniczony rozmiarmi akwarium. Z tego co wyczytalem wiem, że im większe tym lepsze. I teraz pierwsze z bardzo wielu pytań. Myślalem o akwarium wielkości 160 - 200 litrów. I teraz zastanawiam się nad rozmairem zbiornika - czy lepiej będzie kupić baniak 100x40x45 (180 l) czy zamowić 200l o wymiarach 120x40x40??

pozdrawiam

następne pytania wkrótce:))

Opublikowano

Polecam 120x40x40

w takim akwarium będziesz miał już spory wybór ryb z grupy mbuna-zdecydowanie weź 120x40x40,

Filtr zewnętrzny możesz Tetra 700

wewnętrzny Aquaszut 750turbo lub coś silniejszego

Jeżeli podobają ci się saulosi to możesz dać większą grupkę jako jednogatunkowe lub połączyć np. z rdzawymi

czester ma piękne akwarium w którym kiedyś pływały te rybki

Opublikowano

Jeśli chodzi o filtr to znajomy proponował mi żebym kupił filtr kubełkowy Jebao 503. To dobry wybór??

rozumiem, że w przypadku pyszczaków niezbędny jest zarówno filtr zewnętrzny jak i wewnętrzny?? a co z napowietrzeniem - czy jest to konieczne??

Opublikowano

Jeśli nie musisz, to go nie kupuj. Chyba lepiej kupić używany dobrej marki lub dozbierać na nowy. Ja w takiej samej sytuacji zdecydowałem się na używanego fluvala i póki co nie żałuję.

Napowietrzacz nie jest Ci potrzebny. Możesz natleniać wodę filtrami.

Oczywiście z podanych przez Ciebie zbiorników wziąłbym 120cm Ale jeśli rozważasz też akwa 45cm wysokie, to może weźmiesz 120cm długie, ale nie 40,tylko 45 wysokie :wink:

Opublikowano

dzięki za odpowiedzi ale pewnie będe nękać Was pytaniami jeszcze przez jakiś czas:))

teraz mam kolejne - w zasadzie mam pomysł na obsadę, ale może któryś z forumowiczów podsunie mi inny pomysł co włożyć do mojego baniaczka przy założeniu że będzie on o wymiarach 120x40x40. ?

Opublikowano

ogolnie jest pare takich podstawowych obsad

do baniaka 200L max 2 gatunki w malych haremach

czyli lecimy... :D

Saulosi (Pseudotropheus saulosi) +

a)Yellow

b)rdzawy

c)maingano

Maingano (Melanochromis cyaneorhabdos) +

a)saulosi

b)yellow

c)rdzawy

Rdzawy (Iodotropheus sprengerae) +

a)saulosi

b)yellow

c)maingano

Yellow (Labidochromis caeruleus) +

a)saulosi

b)maingano

c)rdzawy

ja osobiscie polecam Yellow + Maingano, bo sam mam ! i sa cudowne !