Skocz do zawartości

akwa - ze wzmocnieniami czy bez?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No ale co sądzicie o tym że mi się wygieło o 4mm ?

Nic dziwnego.. niektore szyby tak maja, 4 mm to defakto sporo, ale nic nadzwyczajnego, ja mam duzo za grube szyby wg sporej wiekszosci i nic mi sie nei wygina.. Ale wypuklosci to rzecz noramlna...

Opublikowano

Hmm ja mialem identyczne akwa jak Ty wygielo sie mimo wzmocnien (szyba 8mm) i peklo w miejscu, gdzie konczyly sie wzmocnienia (jakies 20 cm po obu stronach), ale widzialem dziesiatrki takich akwariow z wygieciami z 8mm szkla, i staly, jednak po mojej niespodziance hmm...

Teoretycznie nic nie powinno sie stac, ale tak dla przykladu 95% z nas kladzie pod piach styropian, karimaty pod akwa, a czy ktos kiedys slyszal o tym, zeby ziarno paichu przebilo dno(bo w koncu po to styropian)?? To sie robi "na wszelki wypadek" ja na tak owy mam akwa z 10mm...

Opublikowano

Nie,to nie tylko po to ale też po to aby gdy stoi akwa na szafce to często robią się lekkie wgięcia i żeby akwa nie "latało" ani 1mm bo wtedy może pęknąć a gdy jest styropian to nawet jak jest wgięta szafka (blat) na którym stoi akwa a pod nim styropain to i tak akwa stoi całe na powieszchni !

Sory jak coś nie zrozumiesz :oops:

Opublikowano

dzięki za wszystkie odpowiedzi 8) mam teraz nieco lepszy pogląd na sytuację i czuję sie nieco uspokojony; myśle że to co przydażyło się sabotage'owi to jednak odstępstwo od normy i mam nadzieję że drugi raz sie nie zdarzy; poza tym brak wzmocnień to jednak duże ułatwienie przy zakładaniu wlotu i wylotu wody z kubła (przy moim pierwszym akwa nieźle musiałem napocić się przy krojeniu pokrywy), reasumując: podaruję sobie te wzmocnienia

Pozdrowienia dla wszystkich 8)

Opublikowano
pod nim styropain to i tak akwa stoi całe na powieszchni !

Chodzilo mi o styropian wewnatrz, a nie o amortyzacje na zewnatrz, ale juz niewazne :wink:

Aha... mam do ciebie pytanie jakiej firmy miałeś akwa bo ja płaciłem 300zł za marke-tzn. za samo szkło lecz dobrej,znanej,drogiej firmy z zoologa :wink: