Skocz do zawartości

akwa - ze wzmocnieniami czy bez?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

zamówiłem akwa 100x40x40 z szyby 8mm, i szklarz twierdzi że nie ma potrzeby przyklejać wzmocnień przy tej grubości szyby dla zbiornika tych rozmiarów. ma rację :?: bo trochę sie niepokoję... :?

pozdrawiam wszystkich

Opublikowano

Jestem tego samego zdania co szklarz.

Widziałem większe zbiorniki z 6 mm i bez wzmocnien.. stały u moich znajomych bez szfanku..

jak dla mnie to akwa powinienes wykonać z 6 mm

Opublikowano

Pamiętam jak temat był już poruszany kiedyś na innym forum :D napiszę to samo co wtedy-ja mam akwa 72l dł chyba 60cm i ma ono wzmocnienia.Nie mówię,że koledzy PiotrQ i Skalarowski nie mają racji bo tak nie twierdzę,ale podaję przykład "w drugą stronę" :D

Opublikowano

To ja opiszę swoją historię..zamówiłem akwa 110 długości 45 wysokości z 6mm, szklarz wkleił wzmocnienia na dole dookoła przy dnie i 2 poprzeczki na górze, naklejone na wierzch z góry w rogach i 3 po środku. Chcąc włożyć tło wewnętrzne musiałem usunąć poprzeczkę, poźniej wkleiłem ją z powrotem, po 2 dniach zalałem i urządziłem baniak, wystartowałem. Po tygodniu silikon przy poprzeczce na środku zaczął się lekko kurczyć,

któregoś ranka usłyszałem głośne "chrup", poprzeczka się oderwała i szyby przednia i tylna rozjechały się o 1,5cm :\ Później było wylewanie wody sprintem, wklejanie z powrotem, niedawno znowu się oderwała (!) Na przedniej szybie po środku zrobiła się jakby pionowa rysa i pożałowałem ze nie kazalem zrobić podłużnych wzmocnień na górze. Bo lepiej dmuchać na zimne i nie mieć 200+ litrow wody na podłodze :\

Opublikowano

tak nabe tylko co innego jest jak w zbiorniku woda jest wlewana tak, że szyba powoli odchyla się pod naciskiem wody, a co innego jak to jest od razu... poza tym tam to akwa jest zrobione z szyby 8 mm czyli grubszej niż powinna ;)

Oczywiście też jestem zdania, że lepiej dmuchać na zimne, ale nie sądzę, żeby z wyżej wymienionym akwa bez wzmocnien co kolwiek się działo.

Opublikowano

Ja opowiem swoja historia- mialem akwa 240 litrow...BUM, i nie mailem- koniec historii,polecam poprzeczki i 8mm,lepiej dmuchac na zimne niz potem dmuchac na wode z podlogi...

Choc pewnie moj "wypadek" to akurat wyjatek, ktory potwierdza regule (mialem 120cm przy 8 mm szkle z 2 belakimi po dlugosci akwa) teraz takie same gabaryty z 10mm szkla,stoi, ja spie spokojnie, wszytscy sa szczesliwi !!

Ale trauma na całe zycie zostanie.. stad ja od tej pory, wszytskim polecam grubsze i mocniejsze akwa !!!

..i tak BTW wszyscy mowili z 10mm nie potrzebne ble ble ble.. ale jak masz kase to wydaj te 20 zł wiecej na poprzeczki, one na 10000% nie zaszkoda !!!

Opublikowano

Bardzo ciekawa historia sabotage :mrgreen: myślę dokładnie w ten sam sposób co Ty,choć nie musiałem dmuchać na wode na podłodze.I niech tak zostanie.Wzmocnienia nie zaszkodzą na pewno.

Opublikowano

A właśnie,podepne się pod temat mam akwa 240L z szyby 8mm z wzmocnieniami i szyby mi się wygieły o 4mm ! czy to normlane i czy nic się nie stanie dodam że akwarium nie jest do końca zalane wodą i już tak jest ! a co dopiero jak doleje wody ? ile mm maxymalnie mogą się szyby wygiąźć aby spać spokojnie ?

Ja nie mam pokrywy ale gdybym sobie kupił to czy wejdzie jeśli akwa teraz zamiast czerokości 40cm ma 40,5cm ?

Opublikowano

podlaczam sie do tych co twierdza ze w takim akwa wzmocnienia sa niepotrzebne...

w 500l 200*50*50 mialem szybe grubosci 12mm bez wzmocnien i nic sie nie dzialo nie bylo zadnych wygiec... :D:D:wink:

szyby mi się wygieły o 4mm ! czy to normlane i czy nic się nie stanie dodam że akwarium nie jest do końca zalane wodą i już tak jest ! a co dopiero jak doleje wody ? ile mm maxymalnie mogą się szyby wygiąźć aby spać spokojnie ?

u mnie w takim akwa do pelna zalanym woda nic sie nie wygina