Jump to content

Zielone glony???

maxim14

Recommended Posts

Moje akwa jest stosunkowo mlode ale zaczyna sie szeroko porastac zielonymi glonami.Wcale mi sie to nie podoba,ale z tego co zauwazylem ci ktorzy je maja narzekaja,a ci ktorzy nie prosza boga o glony.Nie ukrywam ze strasznie mnie one denerwuja!!!Ostatnio zaczalem karmic rybki 1 raz dzieniie zeby zajely sie glonami i to pomaga.Ile moge robic taka glodowke rybom???

heheh przeciez glony są nieodłącznym atrybutem zbiorników z pyszczakami..

nie wiem po co je tępić ? :) Chyba tylko dla walorów estetycznych (bo właścicielowi moze sie wydawac ze to brzydko wygląda)...

Ja tam nie lubie sterylnych baniaków.. są poprostu nienaturalne :twisted:

Co do głodówek, to DOROSLE ryby, w dobrej kondycji sa w stanie bez pozywienia wytrzymac spokojnie ponad 2 tygodnie.

Jeśli masz młode ryby, to nie próbuj takich głodówek, bo młodziaki potrzebują w miare stale pokarmu (łączy się to z ich rozwojem i wiekszym zapotrzebowaniem na pokarm).. i w ich przypadku głodówka 1-2 dni to jest duzo.. nie mowiąc juz o dwóch tygodniach czy więcej.

PiotrQ ale chodzi ci o to że nie można robić głodówek że np. przez cały dzień nie mogą nie dostać jeść czy np. o to że ograniczy się im jedzenie do 1 raz dziennie ja właśnie tak zrobiłem moim i od 5dni mają jedzonko 1 raz dziennie bo strasznie je upasiłem :D Są młode lecz zaś chce im dawać kilka razy dziennie tylko musze zmienić podstawowe pokarmy bo np. mam malawi a po nim moje pysie poprostu "puchną" :wink:

Chodzi mi o to, że nie powinno się robić takich typowych głodówek długich młodym rybom..

Dobrze jest tak jak napisałeś młodziakom zrobić ograniczenie...

Co do pokarmu malawi. Wbrew pozorom jest to pokarm (moim zdaniem) nie taki lekki dla mbuny. U mnie tez rybcie sie podpasły po nim.. Już go odstawiłem kilka miesięcy temu.