Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po kupnie mam go jakoś opłukać?

ni etyle opłukac co kilakrotnie wypłukać za kazdym razem zlewająć brudna wodę.

Opublikowano

Byłem, zobaczyłem, kupiłem (w hurtowni kamienia) ;) - 30kg piasku kwarcowego i 30kg łupka kwarcytowego białego lub piaskowego/piaskowca białego (sam nie wiem co to dokładnie jest) - wiem, że 30kg może wydawać się za dużo, no ale za 30zł... Niektóre są większe, ale oczywiście łatwo je rozłupać, a chce zrobić labirynty ze skałek więc jest w sam raz ;)

Jeszcze pytanie - macie jakieś sprawdzone sposoby na to płukanie piasku? (tzn. chodzi o odlanie brudnej wody tak, żeby piasek nie wyleciał z wiadra)

Opublikowano
Jeszcze pytanie - macie jakieś sprawdzone sposoby na to płukanie piasku? (tzn. chodzi o odlanie brudnej wody tak, żeby piasek nie wyleciał z wiadra)

troche piasku zawsze Ci wyleci

a sposób ? jaki sposób - normalnie wsyp do dużego wiadra wsyp piasku tak do 1/4 poj potem wodę pod ciśnieniem z jakiegoś węża a jak akcja będzie w łaziencto z prysznica i tak lej rozbijając piasek do 3/4 poj wiadra jeszcze ręką zamieszaj i szybkim ruchem wylewaj wodę zanim wszystko osiądze troche piachu też wyleci te drobniejsze frakcje ale to trzeba poswięcic

Opublikowano

W niedzielę wkładam tło, układam kamienie i wsypuję piasek, tylko jeszcze nie zalewam, bo czekam na "dopływ" gotówki na resztę wyposażenia - filtr wewnętrzny, biostarter, ceramikę do kubełka itd. (podejrzewam, że 2 tyg.)

Po dokładnym wymyciu i złożeniu do "składowania" przez sobotę kamienie wyglądają tak:

http://img139.imageshack.us/my.php?imag ... 569yd3.jpg

http://img139.imageshack.us/my.php?imag ... 570bv5.jpg

...czyli nie są całe białe, mają żółto-pomarańczowo-brązowe elementy - dobrze będą komponować się z tłem ;)

Aha - na niektórych jest delikatny nalot w postaci czarnych kropek (w sumie już nie wiem czy to nalot czy nie), ale próbę octową przechodzi bezbłędnie (nie pieni)

Opublikowano

z tego co pamiętam, to próbę octową robi się po to aby wykluczyc w kamieniach związki wapnia - i tak jak poprzednik pisał w niczym nie jest to nam potrzebne w malawce, zresztą często wsadzamy wapienie aby podwyższać parametry.

Opublikowano

Efekt (prawie) końcowy:

Po raz niewiadomo który przypominamy iż do prezentacji akwariów służy galeria - to nie jest forum fotograficzne - zdjęcia sa dopuszczalne tylko w działach choroby ponieważ tam mogą pomóc w diagnozie ewentualnie glony aby tez je rozpoznać oraz w dziale DIY gdzie jest omawiane jakies nowe nietypowe rozwiązanie techniczne

Jak by każdy wrzucał tu foty

-baniak bez piasku

-baniak z piaskiem

-baniak z pisakiem i kamieniami

-baniak zalany

-baniak mętna woda

-baniak bardziej mętna woda co robić

-baniak cos widać

-świderek

-aniubias

-itd

to raz że byśmy się tu nie pozbierali inie przedarli przez taka ilośc fot a dwa to tak szczerze to ja rozumiemTwoją radość ale zrób go do końca dopieść i zapraszam do zrobienia super prezentacji którą umieścimy np na serwisie

a jak masz już konieczna potrzebe pochwalenia się swym arcydziełem to zapraszam do galerii klubowej

MarS

Planowana fauna:

2+6 Saulosi

Planowana flora:

3x Anubias Barteri

2x Nurzaniec