Skocz do zawartości

Parametry wody po 1,5tygodnia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie są to parametry akwarium które dojrzało,

mam akwarium z roślinami i sorki jak nie zrobię podmianki to pomimo roślin i tak mam NO3 - rośliny nie są w stanie aż tak bardzo spożytkować NO2 a szczególnie w malawce, gdzie tych roślin nie ma jeszcze tak dużo.

Opublikowano

dlatego mówię że jeżeli NH4, NO2 wyjdzie zero to nie ma takiej możliwości aby NO3 = 0

bo to by były cuda. Dlatego czepiam się testwe NO3, lub NO2 bo któreś z tych parametrów są sfałszowane.

Jeżeli prawdziwe są testy NO3 - to znaczy ze nie masz jeszcze bakterii nitryfikacyjnych ktore przerabiają NO2 - ale wtedy NO2 powinno być inne niz 0, z kolei jeżeli NO2 jest prawdziwe to gdzieś te produkty przemiany materii powinny się znaleźć.

Opublikowano

może w okolicy masz kolegę akwarystę i od niego pożyczysz testy na przeprowadzenie przynajmniej jednej próby innymi testami.

No chyba że rzeczywiście masz akwarium cudów, chociaż mi w cuda jeszcze troszkę trudno wierzyć ;)

Opublikowano

Witam panowie dzis wpuśyciłem moje maluchy 15szt saulosi kupiłem je dzisiaj na giełdzie od pana Pawlaka :D:D:D

Wszystkie maluchy f1+1sztuka gratis yellowka :mrgreen::mrgreen: .No nareszczie się doczekałem są sliczne wiadomo narazie są malutkie 3-4cm a już są piękne :D

Opublikowano

hmm..przez tyle lat nikt na sere nie narzekal, a teraz nagle sad kapturowy.

uzywam tego testu od poczatku. mialem nie jedna i nie dwie buteleczki.

jak pisalem w poscie ktory wymieniles, trzeba sie raczej zstanowic nad poprawnoscia wykonywanego testu,a nie od razu skazywac Sere na wadliwa partie.(nie jestem PH Sery :mrgreen: )

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich mam taki mały problem i proszę o wskazówki :

no2-0

no3-25 testy sery

ph-8

gh-6

kh-11 testy zoolka

Akwa chodzi od 9 tygodni od dwóch pływają pyski 16szt saulosi od pana Pawlaka.Wczoraj robiłem podmianke i dlaczego no3 mam na takim poziomie?Akw 200l fitr tetratec biolog cały w ceramice+wew.aqaszut 750.

Pyśki są bardzo żywe ciągle głodne karmie je 3 razy dziennie małymi porcjami,tylko zauważyłem że niektóre ocierają się o piasek czy może to być spowodowane parametrami wody?Czy kh nie jest za niskie,jak tak to jak podnieść? podmianki robię co tydzień 20 litrow odlewam i dolewam odstaną wodę bez żadnej chemii.Proszę o rady :)

Opublikowano

czym karmisz?

mi się ocierały przez to że dostawały nie namoczone granulki.

więc to albo pokarm albo złe parametry NH3,4 skoro NO2 =0

chyba że ryby ocierają się niezbyt często ,robią to sporadycznie- więc nie ma się czym martwić.