Skocz do zawartości

Parametry wody po 1,5tygodnia

neo278

Rekomendowane odpowiedzi

no to dziwne,zbadaj poprawnosc wykononia testow...

Witam Sławku zrobiłem dzisiaj testy:

testy sery:

no2-0

no3-0

testy zoolka:

ph-8

kh-16 18.11-kh9

gh-9

Kh mi skoczyło bo dolałem sody.Bakterie nitryfikacyjne miały pożywke przez 3 tygodnie lałem nirtivec.W akwarium od dwóch tygodni pływają 3 welonki,które karmię dwoma kostkami mrożonki dziennie.

Dziś zauważyłem na piaskowcu te piękne zielone glonki,które mam na tle :D .Ale co z tym moim no3?Czy mam się martwic?

Chyba się jeszcze wstrzymam z pysiami koło tygodnie żeby wszystko grało czy mam coś zrobic?

hmm...imo nic nie zrobisz...pozostaje tylko czekac.. jak sabotage napisal, wrzuc jakas mrozonke i niech gnije..

jedna rzecz wydaje mi sie dziwna ze przez 2 tygodnie no3 sie nie pokazalo, mimo lania nitrivecu.. byc moze bakterie zdechly z braku pozywki ? te welony twoje chyba sr..ja :wink: :?:

nO3 może również zniknać gdy bakterie nitryfikacyjne nie dostały pożywki i padły.

Bakteriom wrzucilem wczesniej 2 kostki mrozonki a takze kilka platkow pokarmu.Dzisiaj dosypalem jeszcze kilka platkow i ciagle leje nitrivec.Glony rosna jak szalone ( miedzy innymi krasnorosty-dlugie niteczki na skalkach i anubiasie).Poziom NO3 ciagle 0.Zastanawaim sie jeszcze czy moze to wina zesatawu testow NO3 firmy SERA?Czy jest on dokladny?

Panowie ja juz miałem wartosci no3 i no2 na najwyższym poziomie teraz spadły do takich parametrów i zastanawiam się czy jest to normalne, że no3 mam na tak niskim poziomie skoro czytałem na forum że macie na poziomie 20 do 25.

Czy wygląda na to,że akwa dojżało?

Ja jeszcze o moim akwarium bo nie wiem co robić:

Po 2,5 tyg. od zalania:

NO2=0,3

NO3=0

Po 3,5 tyg. od zalania:

NO2=0,1

NO3=0

Po miesiacu od zalania:

NO2=0

NO3=0

(taki poziom utrzymuje się niezmiennie od tygodnia)

Do akwarium lany nitrivec i wrzucona porzywka dla bakteri ( 2 kostki mroznki + platki). Filty chodzą na okągło i jest spory wzrost glonow a nawet anubias puszcza nowe listki i korzenie.Od 4 dni plywają w nim 2 saulosi jako startowe i wyglada na to ze woda im nie doskwiera bo są bardzo żwawe.

Teraz pytanie.Czy moge wpuscic juz reszte obsady ( 20 rybek)?Czy lepiej kupić test na NH3 aby sprawdzic czy bakterie filtracyjne jakims dziwnym trafem nie padly( czy jest to wogole mozliwe)?Martwi mnie ten zerowy poziom NO3....

Na pewno coś jest nie w porządku - albo Twoje pomiary, albo testy.

Kup test NH4 i myślę że i NO3 jezeli jesteś pewien dobrze wykonanych testów.

Nie dokupuj więcej ryb narazie, bo przy większej obsadzie ciężko zapanować Ci będzie nad katasatrofą ekologiczna jeżeli miała by ona przyjść.

Test na NO3 to test firmy SERA który ponoć jest jednym z lepszych.Nie jest przeterminowany.Roslinka i glony rosna wiec moze NO3 bylo na razie malo i one wykorzystały go do wzrostu...Mysle ze test NH3 rozwieje watpliwosci bo jesli nie ma bakteri to w zwiazku z gniciem pokarmu dodanym jako pozywka dla bakterii i odchodami plywających rybek powinien wykazać obecnosc NH3 w wodzie...Jeśli NH3 nie bedzie wpuszczę reszte ryb bo nie ma chyba innej mozliwosci jak ta iż akwarium dojrzało...