Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Są różne opcje:

a) roślina - czyli tak jak masz po lewej stronie...z czasem kryptokoryna się rozrośnie i nie będzie widać tych rurek. Wewnętrznego mógłbyś zasłonić w ten sam sposób, ewentualnie nurzańcem. Ps. u mnie kryptokoryna nie przetrwała zbyt długo...

B) Kamienie - postaw jakiś wysoki głaz, który zasłoni filtr. Ewentualnie możesz "położyć" filtr (a właściwie ułożyć go poziomo :wink: ) i schować go za jakimś większym głazem.

c) wywal wewnętrzny a kup jeszcze jeden zewnętrzny i niech działa jako mechanik na samych gąbkach :roll:

Opublikowano

Uzyj wiekszych glazow (jestem zwolennikiem wewnetrznego jako mechanika, bo zaden zewnetrzny tak wody nie wymiesza). Zainwestuj/zrob sobie tlo(koniecznie),za ktore mozesz pochowac rury od biologa, dodatkowo tlo moze laczyc sie z jedna ze scian bocznych - ukrywajac wewnetrzny.

Pogladaj galerie ludzie maja cieakwe pomysly.

Opublikowano

a) roślina - czyli tak jak masz po lewej stronie...z czasem kryptokoryna się rozrośnie i nie będzie widać tych rurek. Wewnętrznego mógłbyś zasłonić w ten sam sposób, ewentualnie nurzańcem. Ps. u mnie kryptokoryna nie przetrwała zbyt długo...

B) Kamienie - postaw jakiś wysoki głaz, który zasłoni filtr. Ewentualnie możesz "położyć" filtr (a właściwie ułożyć go poziomo :wink: ) i schować go za jakimś większym głazem.

Rosliny odpadają i tak jest ich za dużo a poczytałem trochę i wiem że pewnie długo ich nie potrzymam bo pysie je skonsumują. Nie ma możliwości postawienia kaniuta po pierwsze nie mam takiego dużego a po drugie moje akwa to tylko 35 cm. "Położenie" filtra te odpada z tego samego powodu ciasno a filterek dałem ze sporym zapasem i jest ogromniasty.

Uzyj wiekszych glazow. Zainwestuj/zrob sobie tlo(koniecznie),za ktore mozesz pochowac rury od biologa, dodatkowo tlo moze laczyc sie z jedna ze scian bocznych - ukrywajac wewnetrzny.

Wyżej pisałem że z głazami będzie kłopot, tło wewnętrzne musi cholerka odpaść ze względu na 35 cm szerokości nie masz szans na nie, pokombinuję z czarnym lub brystolem. Problem mam z tym pochowaniem cholerka. Dlatego nadal czekam na rady za te dotychczas wielkie dzięki. Tak sobie myslałem a jak by ze spienionego PCV zrobił maskowanie, kolor może by się udało dobrać a potem i tak pewnie glonki przyatakują?

Opublikowano
Rosliny odpadają i tak jest ich za dużo a poczytałem trochę i wiem że pewnie długo ich nie potrzymam bo pysie je skonsumują.

Ja mailem kryptokoryne i urosl taki gigant, ze usuwajac 50% lisci co 2-3 miesice i tak zaslanial mi 1/3 zbiornika :P Nic jej nie zjadlo.

Zrob sobie tlo! Chcby akie ze spienionego PCV (te 1,5cm juz wiele nie zrobi) i zaslon plyta tyl i jedna ze scianek (na skos) ukrywajac wewnetrzny.

Opublikowano
Rosliny odpadają i tak jest ich za dużo a poczytałem trochę i wiem że pewnie długo ich nie potrzymam bo pysie je skonsumują.

Ja mailem kryptokoryne i urosl taki gigant, ze usuwajac 50% lisci co 2-3 miesice i tak zaslanial mi 1/3 zbiornika :P Nic jej nie zjadlo.

Zrob sobie tlo! Chcby akie ze spienionego PCV (te 1,5cm juz wiele nie zrobi) i zaslon plyta tyl i jedna ze scianek (na skos) ukrywajac wewnetrzny.

Z tą krypto dobrze powiedziane, nawet więcej niż gigant :wink: teraz jest u mnie :D

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Nie chcę tworzyć dodatkowego tematu więc zdecydowałem się poruszyć ten problem w tym temacie.

Ponieważ jestem początkującym akwarystą i tymbardziej "malawistą" to zastanawia mnie czy maskowanie (zasłanianie) filtrów skałami i innymi elementami nie wpływa negatywnie na ich skuteczność, bo przecież zaburza to cyrkulację wody w akwarium. No chyba że się mylę dlatego też proszę o poradę doświadczonych kolegów, za co z góry dziękuję.

A drugie pytanie mam takie jak rozmieścić filtr wewnętrzny względem zewnętrznego, tzn z tej samej strony co wlot do zewnętrznego czy przy wylocie?