Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zakładam dość duży baniak 270*60*60 i zastanawiam się jakie wybrać filtry zewnętrzne. Jako filtracje mechaniczną wybrałem dwie pompy PH 802/70 co do filtracji mechanicznej zastanawiam się nad kupnem dwóch kubełków i tu mam mały problem bo mam do wyboru fluvala 405 lub eheima professional 2228 ewentualnie tetra tec 1200. Możecie mi powiedzieć który z tych trzech modeli będzie najbardziej optymalny?

Opublikowano

Myślę że jak zasypiesz ceramiką dwie Tetry EX 1200 i dasz prefiltry to dasz radę :wink: . Ja bym nie cudował z tą tetrą 2400 bo zjada 60 W :( . Do środka proponuję jednak coś 2 x 2000-2500L/h niż to co podajesz. Pozdrawiam.

Opublikowano

jeśli chodzi o środek to już tak musi zostać bo pompy już są. Co do tetry 2400 to strasznie dużo prądu pożera. Jeśli chodzi o wydajność to najlepszy jest fluval 1300L/h i on najbardziej by mi pasował ale nie wiem jak w ogóle te filtry się sprawują.

Opublikowano

ja w 500l mam 2x305 + wew mechaniki na 26 ryb wystarcza przy tygodniowej podmianie ,jestem z nich zadowolony ciche, dostepnosc czesci dobra ...

Opublikowano

jak masz kase to nie oszczedzaj ( przyszlość) i kupuj eheima ,eheim ma wiekszal objetosc niz fluval ,a jak nie to fluval Fx5 iproblem z glowy przy twoich gabarytach baniaka!!!!

Opublikowano

rozumiem ze nie mozesz mieć sumpa - nawet niewielkiego ... bo imho sump jednak najlepsze rozwiązanie do takiego akwa o takich rozmiarach

Opublikowano

zdecydowanie sump, wiele plusów z takiego rozwiązania i oszczędność, a przy takim akwa to i pewnie miejsce na sump się znajdzie.

Opublikowano

wiem ze sump w tym przypadku byłby najlepszym rozwiązaniem ale niestety szafka jest tak zrobiona ze niestety ie da rady go tam umieścić a niestety obok nie bede stawiał dodatkowego baniaka więc zostają pompy