Skocz do zawartości

acei - odmiana black tanzania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurcze cos gdzies czytalem o tej odmianie(nie pamietam niestety gdzie:( i o ile sie nie myle to napisane bylo ze rosna nieco mniejsze od wersji standard.Tak nawiasem mowiac chcialbym te rybke zobaczyc na zywo bo calkiem niezle moze sie prezentowac

Opublikowano

Lepiej zobacz "na żywo", czy to na pewno odmiana Tanzania. Coś podejrzewam, że to zwykła ngara, tyle, że ładniej nazwana. Z tego, co kojarzę, różnica w ubarwieniu raczej subtelna (płetwa ogonowa u ngary jest biało-błękitna, u Tanzania żółto-czarna).

Opublikowano
Lepiej zobacz "na żywo", czy to na pewno odmiana Tanzania. Coś podejrzewam, że to zwykła ngara, tyle, że ładniej nazwana. Z tego, co kojarzę, różnica w ubarwieniu raczej subtelna (płetwa ogonowa u ngary jest biało-błękitna, u Tanzania żółto-czarna).

a widziałeś blacki od małego i jak się ew. przebarwiają w trakcie dorastania? Czy mówisz tylko o dorosłych?

Opublikowano

fotę z ostatniego linku znam, wygląda świetnie.

Jednak różnią się dorosłe, black jest raczej jednolite, nie ma takich pasów jak ngara, której prześwituje niebieski kolor. Do tego oczywiście ogon.

A młodziaki są śmieszne, w pierwszej chwili myślałem że to duboisi ;)

Moje mają teraz ok 5 cm i wyglądają jak ngary, czekam aż sczernieją. Niestety nie mam czym zrobić zdjęć bo mi padł aparat, tylko jakiś lipny idiotenkamera został...

Opublikowano

Jeśli faktycznie to ngara, to po pierwsze należy się zastanowić, czy ich źródło jest pewne, a po drugie ze znalezieniem informacji nie będzie już problemów ;) .

Opublikowano

Sam mam do wyboru albo ngary albo black tanzania i zastanawiam się co wybrać... Czyli różnią się one tylko kolorem ogona? I jak jest z ich rozmiarami? Obie odmiany są takie same pod tym względem?