Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cały czas nie jestem zadowolony z mojego nocnego oświetlenia, miałem już oświetlenie diodowe w postaci 4xled a teraz mam listwę 12xled z pollato, niby fajnie ale dalej nie to, głównie dlatego, że światło mam tylko na środku akwarium no i widać, że świeca diody..

Dziś przeglądałem allegro i w sumie przez przypadek znalazłem dział z zimnymi katodami do tuningu kompa. Tak sobie pomyślałem, czy nie nadawało by się to do oświetlenia akwarium, bo i rozmiary bardzo małe, wysokość i grubość 1x1cm. Pozostaje tylko sprawa zasilania... jak wiemy katody idą na 12V, teraz jak uzyskać 12V tanim kosztem no i tak żeby nie zepsuć samej katody.

Co o tym myślicie?

pozdr.

pysi

Opublikowano

Ja posiadam katody. Jeżeli ci chodzi o takie np.http://www.allegro.pl/item462642758_rev ... _31cm.html

Posiadam 4szt takich katod. I jeżeli chcesz je wykorzystać do nocnego oświetlenia to zależy, jakie masz akwarium, bo te katody mocno świecą dają dużo światła. Plusem jest to, że przy małym poborze prądu 8w dają dużo światła. Minusy to takie, że trzeba je uszczelniać sylikonem żeby się woda nie dostała. A po drugie, że po jakimś czasie upala się drucik przy wejściu kabelka do katody i trzeba ją rozbierać i lutować. Dlatego ważne jest, aby umocować tak te kabelki żeby się w ogóle nie ruszały to może wtedy się nie upalą. Unikniesz tego faktu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja posiadam cos takiego jak Extremelight Moon

Extremelight Moon to nowy standard w symulowaniu oświetlenia księżycowego

Dzięki odpowiedniej zabudowie i teflonowanemu kablu można umieszczać Extremeligt Moon w pobliżu innych żrudeł światła nawet żarników HQI

Kąt oświetlenia został tak dobrany że przy wysokości montażu 30 cm nad powierzchni wody średnica wiązki świetlnej ma obszar 1,6 metra

Wiązka świetlna daje efekt świetlnych "mroczków" podobny rezultat jak światło HQI

Obudowa wyposażona w magnesy ułatwiające jej zamocowanie

Długość kabla zasilającego 3 metry z czego 1,2 metra kabla teflonowego na przeniesienie przez obszar o wysokiej temperaturze otoczenia do 200 stopni C

W komplecie zasilacz sieciowy

http://www.thcskiba.com/sklep/product_i ... d5520ee04f

Opublikowano

Kurcze bawiłem się za małolata trochę katodami do PC... I jakoś nie mam przekonania...

Inwestery często się paliły... a tutaj dochodzi na wilgoś.. a raczej nie ma mowy o ich uszczelnieniu bo się ugotują...

Może w praktyce się to sprawdzi... Ale ja pionierem nie będe... chociaż mam w domu na pewno jakieś sprawne katody (heh na pewno UV)... dajcie znać jak to sie spisuje... 8)

Kolego a napisz nam coś z własnych odczuć a nie z marketingowego bełkotu... Bo technicznie mnie to coś nie przekonuje.. Jedna dioda, temp max 75stopni, montaż na magnes... kurcze moja lampa jest aluminiowa ale można się od niej normalnie popażyć.. nie mieżyłem ile ma stopni... I jeżeli jest to faktycznie 1 dioda to cena jest na prawde KOSMICZNIE EXTREMALNA ;D