Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, wiem ze potocznie to nasze rybki przezywamy itd itp i tak jak innych biotopów sie nie czepiam jak ktos pisze paletki, pinpongi, gloncie placostomki, gupole bo to u nas poboczne zjawisko wręcz marginalne to aby nie wprowadzać zamieszania i nie wprowadzać w błąd czytelnków to poza powszechnie spolszczonymi i uzywanymi nazwami typu Lombardy, yelloły, dimidio które jednak nawiązuja do nazwy oryginalnej to nie wymyślajcie nazw własnych i ich tu nie używajcie bo groszek, grześ czy demonek naprawde niewiele wnoszą - sami się smiejemy że gdzieś ktos napisał w oceanarium nazwę typu malawik niebieski a sami robimy brzydko mówić gówno na własnym podwórku

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

No wiec czekam i czekam na dostawę i okazało się że nie da rady wszystkiego co zdecydowałem, czyli

yellow,

afra

maingano

acei.

Zamiast afry zaproponowano mi greshakei lub hongi. Co byście wzięli?

Opublikowano

Podpisuje się pod tym co napisał sision - Greshakei. Dodatkowo zamiast maingano dobrałbym innego melanochromisa. Maingano to ma tu każdy dumny właściciel 200l na tym forum, a Ty jednak masz większe możliwości. Podobnie doradził mi kiedyś kolega M-sobo i mu za to serdecznie dziękuję,;)

Opublikowano
Podpisuje się pod tym co napisał sision - Greshakei. Dodatkowo zamiast maingano dobrałbym innego melanochromisa. Maingano to ma tu każdy dumny właściciel 200l na tym forum, a Ty jednak masz większe możliwości. Podobnie doradził mi kiedyś kolega M-sobo i mu za to serdecznie dziękuję,;)

No właśnie masz coś do 200L? :)

A poza tym nie każdy - ja mam 200L i melanochromisa, ale johanni. Wiec bez uogólnień proszę, bo te są zawsze krzywdzące.

;))

Opublikowano

Oj, nie odbierajcie tak osobiście mojej uwagi o 200l, nie miałem zamiaru nikogo obrazic :)

Chodzi mi o co innego. Maingano jest bardzo rozpowszechniony i chyba z tego powodu zdarzaja się w tym gatunku rybki "słabej jakości". Nie raz czytałem o tym na forum, jak i w galerii. Freelanc3r to, że maingano jest świetny nie znaczy, że inne melanochromisy są brzydkie. Ja miałem okazję na żywo widziec maingano, auratusy, johani a codziennie widzę moje parallelusy i maingano jakoś szczególnie się nie wybija. Twierdzę, że w akwarium 200cm maingano - ze względu na wielkośc będzie się słabiej przezentował niż któryś z jego większych kuzynów i tyle. Dlaczego, tylko z tego powodu, że ktoś jest początkujący, a mimo tego że ma konkretny zbiornik, doradzacie sztampowe obsady?

Opublikowano

Bo sztampowe obsady zazwyczaj są mniej kłopotliwe dla początkujacego akwarysty

Bo są łatwiej dostępne

Bo łatwiej zdiagnozować problem

Bo większość ma doświedczenie w hodowli tych gatunków i łatwiej jestt o pomoc

Bo są sztampowe bo coś w nich jest - skoro tak duzo ludzi chce je posiadać

chyba wystarczy odpowiedzi - dlaczego