swapo Opublikowano 30 Września 2006 #1 Opublikowano 30 Września 2006 proszę o waszą opinię i doświadczenia. Nagle, u jednego z samców, nastąpił bardzo duży obrzęk oka. Oko jest przysłowiowo wybałuszone-cała gałka oczna wystaje poza obwód ciała jakies 3-4 mm. Nie sadzę, by był to uraz mechaniczny, gdyż raczej jest to samiec dominujący w akwa i nikt mu nie podskakuje:). Czy podawać jakie lekarstwo? Czy oko ma jeszcze saznsę na wyleczenie?
Skalarowski Opublikowano 30 Września 2006 #2 Opublikowano 30 Września 2006 Może napisz coś więcej jakiego gatunku jest ten samiec,jaka obsada itp.
nimbo Opublikowano 1 Października 2006 #3 Opublikowano 1 Października 2006 i moglbys dac parametry wody...
PiotrQ Opublikowano 1 Października 2006 #4 Opublikowano 1 Października 2006 a mi powiedz tylko, czy wystapila ostatnio jakas sytuacja, ktora mogla spowodowac jakis stres u ryby ?
grzechp Opublikowano 2 Października 2006 #5 Opublikowano 2 Października 2006 podstawa no2 i no3, trzymałem kiedyś tymczasowo rybki w zbiorniku o słabej filtracji i samica lombarda dostała jedno oko jak piłeczka, wróciło wszystko do normy gdy przeniosłem ryby do akwa. z optymalnymi warunkami
swapo Opublikowano 3 Października 2006 Autor #6 Opublikowano 3 Października 2006 Odpowiadam na wszystkie pytania: To samiec Haplochromis sp.44, jego towarzystwo to P.saulosi, P. msobo mapunga, P. elonmgatus mpanga. wsztstko raczej jeszcze młode ryby. Chory samiec ma około 8 cm. Do dzisiaj oko jest bez zmian (mocno wybałuszone, lekko zamglone, widać , że coś nie tak). Je i pływa normalnie. Nie doszło w akwarium do sytuacji stresowej. Parametry wody: NO2-0 NO3-60 (dużo ) kH-5,5 pH-7,5
swapo Opublikowano 7 Października 2006 Autor #7 Opublikowano 7 Października 2006 mam wrażenie, że oko (rozmiar wraca do normy. siły natury!
Rekomendowane odpowiedzi