Skocz do zawartości

uciekajace pyszczaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

filtracja to fluval404,i 2 wewnetrzne w sumie ok.2500/h,mam juz w polsce kupione 2glowice o przeplywie 4000/h i kubel jbl 2000/h.podloze to piasek 0-1mm,kamienie-60kg mon rock,ok20kg wapienia filipinskiego,oraz dwa kawaly lawy-wydaje mi sie,ze to jest lawa ok.20kg. pozdrawiam andre

Opublikowano

plochliwosc (IMHO) w Twoim przypadku moze wynikac z:

1. szoku po "machaniu siatka" po akwarium;

2. redukcji obsady, im mniej rybek tym bardziej maja gdzie sie chowac...

3. moze parametry wody ? przy zbyt wysokim NO3 moze dojsc do plochliwosci ryb...

Opublikowano

Ja stawiam na punkt 2 i 3 z większą tendencją do punktu 3. Ja takie zachowanie pyśków miałem dość długo, o ile sobie przypominam chyba nawet z rok czasu, pomimo, że nie było żdanych chorób czy zgonów, ale...

No i w końcu zmieniłem podłoże na jaśniejsze (kwarcyt), kamienie na jaśniejsze (otoczaki) i oświetlenie na jaśniejsze (HQI). Po 2 dniach pyśki pływały 10 razy śmielej. Jednoczenie urozmajciłem karmienie (4 różne pokarmy + mrożonka) i poprawiłem filtrację stosując większy kubeł. Przy NO2 oczywiście równym 0, NO3 spadło w ciągu 2 tygodni z 50 do 30. Od tej pory pyśki wszystkie bez wyjątku zabijają się o szybę jak przechodzę koło akwarium, niezaleznie od tego w jakich ilościach i kiedy bym je karmił.

Zaznaczam, że mam wiele gatunków, przy czym w przeważającej większości mam Red Redy i Yelowki. Reszta to po 2 szt. innych. Temat na inną dyskusję.

pozdrawiam

Wojtek