Skocz do zawartości

Ankieta: jakie macie glony w akwarium?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

tak sobie toczymy dyskusje o tym kto, jakie glony ma w akwa, że jedni zielone dywany, a inni okrzemki, i w związku z tym chciałem dowiedzieć się, ilu z forumowiczek i forumowiczów ma faktycznie bujne piękne glony, a ilu musi zadowolić się tylko okrzemkami.

W przypadku gdy ktoś chciałby zaznaczyć jedną opcję tylko, sugeruję wybrać odpowiedź odzwierciedlającą, które glony dominują.

Sugestie poprawy ankiety chętnie przyjmę.

Opublikowano

nie wspomniałeś o pięknych zielonych .... sinicach :wink::lol: choc pewnie dlatego bo to nie glony

ankieta jest zła :wink: bo np ja mam trzy akwa i w każdym inny rodzaj glonów i co mam zaznaczyć :?

Opublikowano

Zagłosowałem na brunatne. Zielone glony to ja mam na szybie od słońca tylko :twisted: na kamieniach właśnie takie bujne brunatne glonki, ale i tak nie jestem zadowolony, bo mało ich jest.

Opublikowano
nie wspomniałeś o pięknych zielonych .... sinicach :wink::lol: choc pewnie dlatego bo to nie glony

ankieta jest zła :wink: bo np ja mam trzy akwa i w każdym inny rodzaj glonów i co mam zaznaczyć :?

Mars oczywiście, że nie wspomniałem o sinicach, bo to cyjanobakterie, a więc zgodnie z najnowszym stanem wiedzy nie podpadają pod kategorię :P;)

FAktczynie, posiadając 3 akwa wymykasz sie ciasnym metodologiczno-statystcznym ramom, w jakich ja - nieświadomy! - próbowałem uwięzić bogactwo Twoich akwarystycznych doświadczeń ;) Kajam się przed Tobą i proszę o wypełnienie jednak ankiety, dla jednego ulubuionego akwa ;) (nie interesuje mnie, że nie możesz się zdecydować które jest ulubione :P )

Sision - ankieta o niezadowoleniu z glonów będzie kolejna ;) się nie bój. Myślę, że tam takich spragnionych niezadowolonych jak my będzie więcej.

Opublikowano

Najchętniej wybrałbym dwie opcje - "Mam na stałe rośliny (tj. od więcej niż 6 miesięcy) oraz okrzemki" i "Mam na stałe rośliny (tj. od więcej niż 6 miesięcy) i zielenice gdzieniegdzie". Od początku (7 miesięcy;)) Mam akwarium z roślinkami miejscami są okrzemki, a miejscami zielenice. Te pierwsze są liczniejsze i bardziej widoczne, więc zaznaczyłem opcję pierwszą. Inna sprawa, że nie jestem w stanie na 100% stwierdzić, że są to okrzemki, a nie inne glony. Ryby rosną zdrowo, a kwestia glonów nie jest dla mnie jakoś szczególnie istotna, więc dotąd nie przeprowadzałem akcji rozpoznanie :twisted:

Opublikowano

ja mialem okrzemki, na ktorych zaczely sie pojawiac gdzie niegdzie juz zielone naloty zielenic, ktore z czasem wyparte zostaly przez obrzydliwy dywan brazowawo-czarnych szantransji-bleeee, nie moge zwalczyc cholerstwa

Opublikowano

A ja nie wiem co zaznaczyć :roll: Mam akwarium mniej niż 6 miesięcy, ale cykl ustabilizowany. W baniaku bujnie rosną nurzańce i od strony która jest wystawiona na działanie słońca ładnie rosną jakieś zielone dywaniki...to chyba zielenice :roll: :wink: Okrzemki tam gdzie nie dociera słońce i na szybach ale tylko drobne kupki...czyszczenie szyb raz w miesiącu :wink: Aaaa i zapomniałem dodać że przy podmianach leję dwie kapki Planta Gainer Ferro + :wink:

Opublikowano
A ja nie wiem co zaznaczyć :roll: Mam akwarium mniej niż 6 miesięcy, ale cykl ustabilizowany. W baniaku bujnie rosną nurzańce i od strony która jest wystawiona na działanie słońca ładnie rosną jakieś zielone dywaniki...to chyba zielenice :roll: :wink: Okrzemki tam gdzie nie dociera słońce i na szybach ale tylko drobne kupki...czyszczenie szyb raz w miesiącu :wink: Aaaa i zapomniałem dodać że przy podmianach leję dwie kapki Planta Gainer Ferro + :wink:

no to ja bym zaznaczył "akwa mniej niż 6 miesięcy i gdzieniegdzie zielenice". Zdaję sobie sprawę, że nie uwzględniłem wszystkich odpowiedzi... Szantransji właśnie nie uwzględniłem.

Ponadto teraz widzę, że nie uwzględniłem pytania o stosowanie nawozów oraz dostęp naturalnego światła (bezpośrednie padanie promieni na akwa). Pozwoliłoby nam to zobaczyć, ile osób ma zielone dywany dzięki słońcu, a ile dzięki np. naturalnym warunkom w akwa bez ingerencji czynników zewn. (np. chemii).

Pytanie techniczne teraz: czy jeśli dodam możliwości/ zmienię opcje ankiety w trakcie jej trwania, to oddane głosy się skasują, czy zostaną? Nie chciałbym przy każdej zmianie zaczynać od zera. TEj ankiecie daleko do dobrego badania statyst. ale po prostu chciałem się dowiedzieć poglądowo bez pretensji naukowych, jak glony u Was wyglądają.

Nie wiem też / nie mogłem zaznaczyć opcji kilku odpowiedzi naraz... (chyba tępy jestem). :?: Anybody help?

Pozdros i głosujcie dalej.