Skocz do zawartości

Zmienic,czy to nie szkodzi? (Weipro 1500)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie przejmuj się. Ryby zawsze znajdą odpowiednie miejsce do odpoczynku. W naturze też nieustannie walczą z prądami wodnymi i żyją ;) . Nikt im na noc cyrkulacji nie wyłącza ;) . Jeśli myślisz, że u Ciebie jest faktycznie przesadnie, w co wątpie, przestaw wylot filtra, lub ustaw inaczej kilka kamieni, żeby utworzyły się strefy, gdzie prąd jest słabszy.

Wyłączaniem filtra, nawet wewnętrznego możesz tylko narobić kłopotu. Owszem, jest w nim mnie j zanieczyszczeń i nitryfikacja aż tak dobrze w nim nie zachodzi, ale mimo wszystko odcięcie od wkładów świerzej, natlenionej wody może narobić syfu.

Opublikowano

Bezstresowo z tym przepływem, Malawi to nie strumień ale prądy są tam równie solidne, przy skałach falowanie jest praktycznie jak na morskich klifach

Opublikowano

Heh, ja miałem przez jakiś czas TC-3500 w moich 250L. Ten, to dopiero daje power i "rzuca" podwodnym światem. Co prawda zmieniłem go na Fluval 4+ po tunningu, ale za niedługo wracam do niego z powtoem. Dlaczego? A no właśnie dla tego, że dobrze robi pralkę i jest o niebo lepszy pomimo potwornych 35W poboru mocy. Szkoda że taki kolor kiepski - szary, ale to już inny temat...

Pytasz jak go ustawić? Ja zastosowałem się do instrukcji obsługi, która zasugerowała usadzenie go jak najbliżej górnej tafli wody. Co prawda jest do tego wężyk napowietrzający, ale nie idzie przy nim wytrzymać nerwowo...

Jak dałem filtr na dół, przy samamym dnie, to same minusy były: pralka taka, że ryby podobnie jak u Ciebie pływałay bokiem, do tego filtr zamiast zbierać syfek, zbierał piasek z dna i zapchał się po 2 dniach. Bez sensu.

Przesunąłem go w końcu na górę, wylot ok 3 cm poniżej tafli wody tak, że góra głowicy wystaje nad taflę. Skręciłem wylot lekko o jakąś 1/3 mocy "wylotowej", ale ja mam TC-3500, a przy Twoim TC-1500 może nie potrzeba?

Ułożyłem filtr oczywiście przy samej tylnej ściance tak, że walił wodą wzdłuż tylnej ściany, pod powierzchnią, co spowodowało zdecydowane obniżenie prądów od połowy w dół i rybcie w końcu miały spokój. No i oczywiście filtr przestał zapychać się piaskiem, a kupki nie zebrane przez fltr zbierały mi się w jednym miejscu tak, że mogem je spokojnie wybrać podczas podmianek. I takie ułożenie osobiscie Ci z doświadczenia radzę.

pozdrawiam

Wojtek

Opublikowano

Witaj Mufi,

dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Rzeczywiscie wszystko trafnie opisales.

U mnie zmienilem troche ulozenie kamieni. Zapewnilem w ten sposob strefy gdzie prad nie jest tak silny i ryby sobie tam poprostu wyplywaja i odpoczywaja, lub spia gdy zgasze swiatlo.

Akutalnie wylato znajduje sie na 2/3 wysokosci akwarium (poniewaz na gorze mam wyjscie od kubla i on porusza tafla wody, oraz zawadzalby weipro)

Co do zasyssania piasku to podlozylem pod filtr dwa bardzo szerokie lupki i nie ma juz problemu.

Mysle,ze tak jak zrobilem aktualnie jest optymalnie dla zbiornika.

Pozdrawiam!