Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja planując tak duży zbiornik myślałbym raczej o zbiorniku dwupokojowym czyli takim który można by obserwować z obu stron - nawet gdzieś w galerii jest taki baniaczek - na planie trójkąta, cud miód po prostu. Ewentualnie wchodzi też w grę kwadratowy baniak od którego w pokoju widać dwie narożne szyby, jak nie trzy :wink: . ale wiadomo każdy ma własną wizję na to jak wydać te 10 tysięcy :lol:

Opublikowano
Ja planując tak duży zbiornik myślałbym raczej o zbiorniku dwupokojowym czyli takim który można by obserwować z obu stron - nawet gdzieś w galerii jest taki baniaczek - na planie trójkąta, cud miód po prostu. Ewentualnie wchodzi też w grę kwadratowy baniak od którego w pokoju widać dwie narożne szyby, jak nie trzy :wink: . ale wiadomo każdy ma własną wizję na to jak wydać te 10 tysięcy :lol:

Wcale nie uważam, że to dobre rozwiązanie. Może przy naprawdę ogromnych zbiornikach, kwadratach.

Opublikowano

dlaczego nie uważasz? :wink: rybska można oglądać z każdej strony i masz akwarium w dwóch pomieszczeniach a nie tylko 1 :wink: aaa myśklałem że to będzie duży zbiornik... :?: 300x110x100=3300L :!: I masz tylko (?) 3 metry kwadratowe do oglądania ryb :lol: Robiąc zbiornik na planie trójkąta prostokątnego albo trapezu o podobnej pojemności mógłbyś uzyskać znacznie więkrza powierzchnię "wizualną" :roll: Ale nie chce mi się liczyć jaką :twisted:

. ale wiadomo każdy ma własną wizję na to jak wydać te 10 tysięcy :lol:

Optymista :wink:

Nie wliczałem sprzętu,obsady i ton żarcia :lol::mrgreen:

Opublikowano

do poniedziałku mam nadzieję wiedziec co nieco w tej kwestii, beton po zażywicowaniu można połaczyć z szyba specjalną elastomerową masę uszczelniającą albo silikonem ale tu potrzebny jest szkic całego betonowego zamysłu - bo byc może potrzebny tez bedzie element pośredniczacy np. metalowa rama z nierdzewki, no chyba że nie masz jeszcze tego ustalonego do końca to trzeba wybrac opcję, ale cały czas mnie męczy myśl ze taki baniak chyba lepiej byłoby zrobić ze sklejki w końcu nie jest zbyt duży by robić go aż jako betonowy... betonowe to raczej na akwy wielkości konkretnego pokoju no ale można i tak jak ktoś chce.

pozdrawiam

thewald

www.thewald.pl