Skocz do zawartości

Jurgenwanna 300x110x100

jurgen

Rekomendowane odpowiedzi

Ja proponuje filtr z samymi gąbkami mojego pomysłu, do tego pompa:

http://www.aqua-nova.pl/?a=produkty&opcja=show&idprod=398&idkat=8&idpodkat=23

zbieranie wody to zmaskowana rura z kikoma wlotami wzdłuż tylnej ściany u dołu akwa

wyrzt wody to zamaskowana rura z kilkoma wylotami w kierunku szyby.

Zalety:

- mało prądu

- duży ruch wody w akwarium ( u mnie mam pompę 6500 l/h i akwa 1500 i działa super bez żadnych cyrkulatorów, anubiasy posadzone daleko od wylotów w dole akwa łądnie falują )

- łatwo czyścić gąbki poza akwarium

- duża powierzchnia gąbki średnica 40cm = nie trzeba często czyścić

• Dziękuję 1

serce systemu asenizacyjnego :)

NAT_1423.jpg

obsypywanie ścian piaskiem (na świeżą warstwę żywicy)NAT_1424.jpg

System podwieszenia lamp to drabina na kątownikach (tanio, bezpiecznie, duże możliwości regulacji, łatwy dostęp). Lampy (3 lub 4) będą opuszczone jeszcze o około 15 cm niżej. W pokrywie (panele pcv), pod lampami będą wycięte otwory na oprawy. Wszystko i tak wyjdzie w praktyce.

NAT_1427.jpg

• Dziękuję 2

Generalnie nigdy samą gąbką nie osiągnąłem takiej przejrzystości wody jak gąbka i watą ... minus to oczywiście konieczność relatywnie częstszego grzebania w kuble. Wata szybciej się zamuli. Przy 18 litrach wkładu warto rozważyć zamiast peszelu 3 litry ceramiki. Nie bedzie to zabijało cenowo a jednak ceramika jest lepsza. Wszelkie plastiki są mniej wydajne niż nawet gorsza ceramika. Wg mnie włóż gąbkę lecz jeśli woda nie będzie dostatecznie klarowna dołóż watę zamiast części gąbek.

Przez wiele lat używałem systemu z dwoma kubełkami i nadal uważam że to dobre rozwiązanie. Kubełek dobrze spełnia rolę mechanika. W praktyce wyjdzie ci to jakie media zastosować, jak ułożyć wyloty. Obecnie mając system sump ( biolog ) i narurowiec ( mechanik ) jestem zadowolony ale zrezygnowałem ze sznurków na rzecz waty. Lepszy przepływ i duża skuteczność w wychwytywaniu najdrobniejszych zanieczyszczeń. Jeśli chodzi ci o grube zanieczyszczenia to daj faktycznie gruboziarnistą watę i będzie OK.