Skocz do zawartości

Wlewanie wody do akwarium z przygotowanym krajobrazem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Zaczynam moja przygode z akwariumi pyśkami :-).

Wlasnie ustawilem kamienie. Postawilem na piaskowce i łupki bo fajnie na carnym tle wypadaja.

Zaczalem welwac wode dwoma wezami powoli zeby nie zamulalo jednak piaskowce troszke ja zabarwiaja.

Czy to efekt chwilowy i potem woda i tak bedzie czysta czy popelnilem jakis blad ? Narazie wlalem 15 litrów

i sie wstrzymalem przyznam a nie wide tego bo to w lokalu biurowym a na weekend chce odpoczac.

Prosze o jakies zdanie w tym temacie lania wody i tych kamykow.

Czy filtr zewnetrzny tez musi chodzic długo przed wpuszceniem ryb czy mozna go zainstalowac i podlaczyc kilka godzin przed ?

Opublikowano

Slyszalem ze piaskowce przed wsadzeniem do akwa powinno sie opłukać... ale jak tego nie zrobisz i zalejesz wodą to i tak wszystko się wyklaruje tylko zajmie to troche wiecej czasu... co do instalacji filtra to... cóż... Pedro...chyba Ci sie z tymi godzinami pomyliło...ale spoko 4-6 tygodni to na prawde nie tak długo :twisted: radze poczytać troche o zakładaniu Malawi :lol:

Opublikowano

Mam piaskowce w akwa od bardzo dawna. Powiem szczerze, że trochę mi się znudziły i nie wyglądają one tak fajnie i "naturalnie", jak np serpentynit. Mają jednak przynajmniej jedną świetną zaletę - można znaleźć kamienie o naprawdę ciekawych kształtach o dowolnej wielkości.

Co do płukania, dobrze jest kamienie płukać zawsze (nie używane wcześniej w akwa), czy to piaskowiec, czy nie. Choć fakt, piaskowiec potrafi zabrudzić na początku wodę. Jest to jednak krótkotrwałe zjawisko.

Filtry włącza się jak najwcześniej i już nie wyłącza (chyba, że do czyszczenia :wink: )