Skocz do zawartości

Tetra tec ex 700 + wewnętrzny weipro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

danielj! Nie zrozumiałeś o czym chciałem napisać. Może toszkę zamotałem ale trzymam się tematu Mysio - "Tetra nie da rady" - czyli według niego nie da rady przerobić NO2 w NO3 - czyż nie tak to się ma rozumieć. Dlatego napisałem że jak podasz mniej materiału do przerobienia to problem znika, co nie znaczy że problem wogule istnieje :lol: . Pisałem wielokrotnie że tetra da radę i że ja robię odmulanie aby między innymi odciążyć biologa, który radzi sobie świetnie (filtr mechaniczny, odmulacz) i aby zmniejszyć wydzielanie NO3. To logiczne, że NO2 w akwa jest ,ale na poziomie takim, że zaraz na bierząca zostaje przerobione przez bakterie. Sam sobie nie zaprzeczam :mrgreen: . Filtracja mechaniczna => filtr wewnętrzny i odmulanie dna przy podmianach lub częściej, jak się chce, a nie że trzeba. Czy teraz jest bardzej czytelnie :?:

danielj napisał(a):

Misyo pisał ,że ma lenia i wodę podmienia czasem co 7 , a czasem co 14dni.

Nie rozmawiamy o filtracji Misyo tylko o Tetra EX700 w 240L.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ok przyszedł kubełek! Wypełniłem ceramiką z aquela i zalałem całość... troche jest zapowietrzony bo strasznie pierdzi ale myślę, że się odpowietrzy w miarę upływu czasu! Mam pytanie wlot i wylot mam w jednym miejscu bo tylko mam jedno takie miejsce w pokrywie, że mogę te rurki przełożyć. Będzie dobrze jeśli po lewej stronie akwa będę miał wlot i wylot z biologa a po prawej na ściance zawieszonego mechanika, który będzie tam kierował wodę? Da to radę czy muszę ciągnąć wąż z wylotem wody na przeciwny koniec akwarium aby nie były obok siebie?