Skocz do zawartości

Tetra tec ex 700 + wewnętrzny weipro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupowałem tu - super obsługa i super cena! Kupujesz 3L i 1L wiaderka = jedna przesyłka. Dogadaj się z przesyłką.

http://www.allegro.pl/item442205116_wklad_biocera_max_pro_3l_cena_23_00.html

http://www.allegro.pl/item442812926_wklad_biocera_max_pro_1l_cena_12_50.html

Ceramikę przed wożeniem dobrze wypłucz w wodzie akwariowej w wiaderku (zmętnienie).

Chciałeś linki - to nie reklama.

Opublikowano

ja mam w swoich akwa 2 x tetre ex700 zastpaną zwykłą ceramiką plus wwipro 1500 w tym wiekszym i dziala tez zestaw znakomicie, nie kupowalem ceramiki drogiej, tylko zwyką za ok 12zł i nie mam problemów ze skokami parametrów w wodzie, tak jak Ci bardziej doświadczeni mówią wazny jest prefiltr z gąbki na wlocie do kubełka. będziesz chciał kożystać z deszczownicy (spowalnia trochę szybkość przepływu) czy bez???

Opublikowano

Szczerze to nie wiem :) nigdy deszczowni nie miałem więc pewnie będę chciał zobaczyć jak to wygląda i trochę pochodzi. Kupię chyba jednak 4 litry tego BioCera Max Pro nie mam za bardzo kasy a dużej ilości ryb nie planuję. Czytam to forum ale nie wiem czy ten prefiltr dobrze rozumiem a mianowicie czy chodzi o to abym tą gąbkę http://www.allegro.pl/item442812603_aqu ... fan_3.html założył na wąż, który zasysa wodę z akwa? I tak ma sobie ta gąbka tam leżeć gdzieś za kamieniami ukryta?

Opublikowano
Szczerze to nie wiem :) nigdy deszczowni nie miałem więc pewnie będę chciał zobaczyć jak to wygląda i trochę pochodzi. Kupię chyba jednak 4 litry tego BioCera Max Pro nie mam za bardzo kasy a dużej ilości ryb nie planuję. Czytam to forum ale nie wiem czy ten prefiltr dobrze rozumiem a mianowicie czy chodzi o to abym tą gąbkę http://www.allegro.pl/item442812603_aqu ... fan_3.html założył na wąż, który zasysa wodę z akwa? I tak ma sobie ta gąbka tam leżeć gdzieś za kamieniami ukryta?

tak właśnie na tą rurkę co zasysa wodę z akwa nakładasz gąbkę aby wyłapywała syfki które będą zmniejszały porowatość ceramiki którą będziesz miał w kubełku.

Opublikowano

Gąbkę zakładasz na rurkę ssącą, tj. naciągasz na ten malutki koszyk na końcu rurki tak żeby do kubełka nie dostawały się większe zanieczyszczenia tylko zatrzymywały się na gąbce - to oczywiste. Prefiltr spelnia rolę wstępnego filtra mechanicznego dla filtracji biologicznej w kubełku. Oczywiście oczyszczanie wody zachodzi w całym akwa, bo bakterie zamieszkują wszelkie podłoża, piasek, skałki.

Opublikowano

Jedna zasada nie przepłacać kiedy nie trzeba. Siporax ( choć podobnie jak Mutra mam mieszane odczucia na linii reklama - realia ) może być przydatny gdy do 240-ki możesz mieć tylko filtr o małej powierzchni a tetroskie koszyki nie są małą powierzchnią. Dlatego lepiej kupić tańszą ceramikę. Oczywiście wyrzucić biobale i węgiel jednak zostawić choć cześć gąbek. Ja w swojej 375-ce mam ex-a 1100 i w nim gąbki, 2 kosze ceramiki i grys koralowy. W mojej wodzie nigdy od startu nie pojawiało się NO2, przerób jest wystarczający ( prawie widać te bakterie takie są wielkie :mrgreen: ) i tak samo jest to skonfigurowane w ex700 kolegi który filtruje tym 240ke profil ( ile tak na prawdę jest tam litrów ? ) i też wszystko OK. Węgiel jest niepotrzebny a biobale są fajne do zabawy ( dzieci odziedziczyły ten wynalazek i mają kuleczki ;) ) a do filtra zupełnie nieprzydatne.

Opublikowano

Nadfiltracja biologiczna w przypadku początkującego to podstawa.. wiem po sobie.. wybacza więcej błędów oraz trochę lenistwo... Jak mam wyjątkowego lenia i nie wymienie po 7 dniach wodę a po 14stu to nic sie złego nie dzieje... warto mieć taki bufor w postaci nadfiltracji.... a w Przypadku ex700 w 240L o tym nie ma mowy...

I nie piszę tak, bo tak mi się wydaję tylko dlatego, że od ponad 2 lat jestem użytkownikiem tego filtra w 112L....

Opublikowano
Nadfiltracja biologiczna w przypadku początkującego to podstawa.. wiem po sobie.. wybacza więcej błędów oraz trochę lenistwo... Jak mam wyjątkowego lenia i nie wymienie po 7 dniach wodę a po 14stu to nic sie złego nie dzieje... warto mieć taki bufor w postaci nadfiltracji

Misyo , tego to nie rozumiem :D

Co ma ceramika do podmianek?

Opublikowano
Nadfiltracja biologiczna w przypadku początkującego to podstawa.. wiem po sobie.. wybacza więcej błędów oraz trochę lenistwo... Jak mam wyjątkowego lenia i nie wymienie po 7 dniach wodę a po 14stu to nic sie złego nie dzieje... warto mieć taki bufor w postaci nadfiltracji.... a w Przypadku ex700 w 240L o tym nie ma mowy...

I nie piszę tak, bo tak mi się wydaję tylko dlatego, że od ponad 2 lat jestem użytkownikiem tego filtra w 112L....

hmm ja również mam ex700 w 112 i w ponad 240 i jest spoko, jezeli tetra ma prefiltr i duzo ceramiki pociagnie i taki zbiornik, hmm co do Twojego lenia kazdy ma od czasu do czasu ale skoków parametrów nie ma, bynajmniej u mnie.

2sprawa kolega pisze o weipro i tu będzie ta nadfiltfacja mechaniczna oraz wskazany ruch wody w baniaku.

a co masz w tej tetrze???