Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ktoś ma jakieś ładne tło kupne to jaką firmą należy się interesować?

Może rzeczywiście się nie znam na ludziach.

Myslałem ze żartujesz a widze nawet że nie wiesz co piszesz.

Pytyasz o nazwę firmy produkującej ładne tła to Ci podano nazwę takiego producenta.

Jeżeli czegoś nie rozumiesz to może warto zacząć od książek?

• 7 lat później...
Opublikowano
Witam.

Mam takie pytanko,czy moze mi ktos powiedziec tzn doradzic czy czarny piasek kwarcowy moze byc dla pyszczKow

...jeżeli ma dobrą gradacje to jest 0.8-1.2 ( małe ryzyko "kurzenia") i nie farbuje to się nadaje. To tylko kwestia gustu czy Ci się podoba i czy chcesz mieć biotopowe akwarium bo z tego co wiem w jeziorze Malawi czarny piasek nie występuje. Ale to już jak napisałem sprawa gustu.

Opublikowano
Witam.

Mam takie pytanko,czy moze mi ktos powiedziec tzn doradzic czy czarny piasek kwarcowy moze byc dla pyszczKow

Uzupełniając trafną wypowiedz Andrzeja to tylko tak na marginesie.

Raczej nie występują piaski kwarcowe czarne chyba że farbowany zwykły z Castoramy, ale jak znm się na farbach żle się farbuje kwarc - a dobrze wapienie - vide skorupka jajka Wielkonacnego.

Raczej masz do czynienia z czarnym piaskiem bazaltowym ( tylko do max 20% kwarcu) ale bogate w wapień i magnez więc z punktu widzenia wody dla Malawi jak najbardziej polecane.

Zasadniczy problem to to że przy mieleniu tej twardej skały powstają ostre krawędzie które mogą kaleczyć pyski i skrzela naszych ryb z naciskiem na słowo "mogą"

Taki piasek miał Plezi w swojej czarnej Perle ale w nowej właśnie z tego powodu odchodzi od piasku bazaltowego. Podpytaj go czy faktycznie miał skaleczenia pysków u swoich ryb, czy tylko jak u większości kopaczy i samców - białe pyski.

Ja mam co prawda nie czarny i nie w Malawi ale w Tanganice mielony piasek dolomitowy ( wapienny) biały jak śnieg firmy Retne i nie zauważam by ryby się kaleczyły ale dolomit to stosunkowo miękka skała wapienna.

Delikatnie więc odradzam podobnie jak Andrzej.

Opublikowano
Witam.

Bo ja mam aktualnie bialy kwarc ale zrobil sie miejscami taki zabrudzony dostal taki lekki bardzo nalot brazowy ale reka przemieszam ten kwarc to jest bialy.Bo to czarne podloze mialo by miec frakcje od 0.8-1.2 mm.Widzialem kiedys u jednedo pana czarne podloze ale mial duza frakcje od 0.5-1 cm I mi sie spodobalo czarne podloze,ale tak jak mowicie kwestia gustu jak juz bym sie zdecydowal na czarne podloze to posle fot...