Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, też myślałem. To chyba też zależy od cyrkulacji i filtracji, aby kupy nie zalegały na piachu i się rozkładały, zmieniając przy tym kolor piachu. A co do właściwości buforujących pH tego piachu (czyli rozumiem, iż on podniesie pH w akwarium, - moja karnówka 7,4 według wodociągów) to jest on wart zastanowienia?

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Co myślicie o tym piasku ?

http://www.leroymerlin.pl/uprawa-i-ochrona-roslin/podloza-nawozy/grys-keramzyt-piasek/piasek-do-piaskownicy-zew,p78183,l387.html#opis

Albo jaki inny piasek polecacie, byle by miał w miarę jednolity kolor, a nie różne drobiny innego koloru ?

Miałem Kreisel, ale jak dla mnie miał zbyt dużo różnych czarnych drobin itp.

Miałem ten piasek do piaskownicy ''zew'' i pylił mi w akwarium(mała granulacja),ale to moje osobiste spostrzeżenie...

Pomyśl może o piasku z żwirowni...

Opublikowano
Myślę myślę tylko jaką mam pewność, że jakiś inny nie będzie pylił ?

Wystarczy go dobrze wypłukać z tych drobinek które będą unosić się w wodzie podczas płukania ;)...

Wiadomo coś zapewne drobinek zostanie,ale to już wychwyci filtracja mechaniczna...

Opublikowano

...ja bym jednak Kuba nie ryzykował z tym piaskiem. Ładny jest,owszem..Ale gradacje ma od 0,1mm do 2 mm. I nie wiemy ile tego 0,1 będzie w paczce ..Jeżeli będzie dużo to wtedy może "fruwać" . Chyba ,że ten sam piasek jest w zakupie z inną jeszcze gradacją np. od 0,8 mm? Lepiej jednak znaleźć ciut większą gradacje jak potem masz patrzeć na akwa i się denerwować... Zawsze można piasek potem jak coś wymienić ale to tylko dodatkowa robota i stres dla ryb.

Opublikowano

Na razie szukam odpowiedniego piasku w marketach właśnie dlatego że mogę się zapytać innych jak się sprawował. A z piaskami z innych miejsc to może być rożnie, tam muszę się zdać tylko na osobistą ocenę piasku :)

Może ktoś z was zna jakiś piasek z marketu oprócz Kreisela, który się nadaje a ma bardziej jednolity kolor.

Co do piasku Kreisela to nie wiem czy ja trafiłem na piasek z innego miejsca niż większość bo jego wygląd mnie bardzo nie zadowala ;/

Opublikowano
Co do piasku Kreisela to nie wiem czy ja trafiłem na piasek z innego miejsca niż większość bo jego wygląd mnie bardzo nie zadowala ;/

...spróbuj jeszcze ten sam piasek ale z inną partią towaru a jak masz możliwość to kup w innym markecie. Ale to już musisz sam zadecydować. Mam właśnie ten co kupiłeś i był OK.

Opublikowano
Na razie szukam odpowiedniego piasku w marketach właśnie dlatego że mogę się zapytać innych jak się sprawował. A z piaskami z innych miejsc to może być rożnie, tam muszę się zdać tylko na osobistą ocenę piasku :)

Może ktoś z was zna jakiś piasek z marketu oprócz Kreisela, który się nadaje a ma bardziej jednolity kolor.

A ja dalej będę ciebie namawiał na zobaczenie,sprawdzenie piasku z żwirowni :D...

Ja mam piach (fotki poniżej) własnie z żwirowni koloru szarego,mimo jego różnej granulacji według mnie prezentuje się ładnie,oraz naturalnie w zbiorniku...

Nic nie pyli(dokładne wypłukanie),a ryby bardzo chętnie w nim kopią...

Były jeszcze dwa rodzaje piasku u mnie w żwirowni-ciemno-żółty i trochę jaśniejszy też żółty,ale nie wiem jak one prezentują się w zbiorniku,bo wiadomo na sucho piasek wygląda inaczej niż na mokro...

Te dwa żółte piaski były jednolitego koloru,więc warto zajrzeć na pobliską żwirownię ;)...

Cena śmieszna bo ja za dwa pełne wiaderka 10l szarego piasku dałem tylko 2zł...

post-15785-14695729269217_thumb.jpg

post-15785-14695729273456_thumb.jpg