Misyo Opublikowano 2 Października 2008 #11 Opublikowano 2 Października 2008 Otóż 150W nie jest równe 150W ;D Bo tyle pobiera żarnik/świetlówka... ale ważniejsze są parametry wzmacniacza/zasilacza... a tutaj chyba jednak hqi jest sprawniejsza... ale zaraz sprawdzę bo nie mam pewności... Cytuj
danielj Opublikowano 2 Października 2008 #12 Opublikowano 2 Października 2008 oki dziwki za odpowiedzi powiadasz ? Johny: jeżeli obie pobierają 150W to........ obie pobierają 150 watów - czyli tyle samo. Która opcja jest bardziej oszczędna? musiałbyś porównać strumień świetlny - bardziej oszczędna jest ta która daje więcej lumenów z wata Też nie do końca:) Oszczędniejsza jest ta która ma lepszy przelicznik PAR/Watt Cytuj
JoHnY_D Opublikowano 3 Października 2008 #13 Opublikowano 3 Października 2008 Czyli która wreszcie? :? Bo np jak wybierałem sobie oświetlenie do łazienki to nie zakładałem halogenów bo słyszałem gdzieś kiedyś że są oszczędne dopiero jak się nagrzeją a na początku pobierają duże ilości prądu i lepiej zwykłe żarówki...to jak to jest? :roll: Cytuj
danielj Opublikowano 3 Października 2008 #14 Opublikowano 3 Października 2008 Ja wziąłbym HQI. No chyba , że masz kasę , to kupuj lampę solaris:) Ale to już inna półka cenowa:) Cytuj
yaro Opublikowano 3 Października 2008 #15 Opublikowano 3 Października 2008 to kupuj lampę solaris:) Lampa SOLARIS to najnowsze urządzenie do terapiiświatłem spolaryzowanym. Czy miałbym leczyć reumatyzm u rybek ?? czy chodzi Ci o coś innego ???? http://www.prweb.pl/info-29360.html Cytuj
danielj Opublikowano 3 Października 2008 #16 Opublikowano 3 Października 2008 Reumatyzmu to ja leczyć nie chcę Ale to takie są ciekawe lampy , na diodach LED , lampa zmienia długość fali , czyli barwę światła :!: Tutaj jedna z tańszych http://sk2.pl/21125 Cytuj
yaro Opublikowano 3 Października 2008 #17 Opublikowano 3 Października 2008 to wolę kupić sobie samochód zamiast tych lamp Cytuj
mufti Opublikowano 5 Października 2008 #18 Opublikowano 5 Października 2008 DO kolegi: Siwy1973 Witam O ile kolega jescze się zastanawia, to może ja wtrącę 2 słowa. Mam do czynienia z oświetleniem HQI, jako że mam za sobą doświadczenia z akwarystyką morską. Właśnie jakieś 3 miesiące temu zmieniłem w moim "pyszczakarium" oświetlenie na HQI, ponieważ zrobiłem wystrój z zastosowaniem jasnych otoczaków, na których ładnie prezentują się wspomniane wyżej refleksy. I zdecydowanie polecam to oświetlenie. Niebylejakie znaczenie ma tu dobór żarnika. Ja stosuję żąrnik AquaMedic 10000 o temperaturze barwowej 13000K co dało mi ładny efekt głębionowy. Wczesniej zastosowałem inne żarniki, w tym np. BLV o temp. 6500K i było zdecydowanie za żółto-zielono. Ten polecałbym raczej dla roślin. Co do poboru mocy, to nie wchodził bym tu w dyskusje, ponieważ przy oświetleniu HQI wydziela się dość dużo ciepła. Ale jednocześnie obserwujemy zdecydowanie lepszy efekt strumienia światła. Rachunek za prąd jest porównywalny w stosunku do świetlówek o tej samej mocy. Generalnie żarniki metahalogenowe mają szersze widmo. Dlatego polecam zdecydowanie. Efekt jest super i nie ma co nawet w małym calu porównywać do świetlówek. Stosowałem zamiast HQI świetlówki T5, również te Marine z pikiem na 780nm do oświetlania koralowców i co tam... HQI to HQI. W moim Malawi teraz jest to ładny efekt, choć wystrój mam ubogi (imitacja strefy przybrzeżnej). Przy włączonym HQI rybki prezentują się znakomicie, i co więcej, oświetlenie to lepiej doświetla dno. Moje pysie łatwiej odnajdują resztki pokarmu jeśli coś opadnie. No i łatwiej się czyści. Ja stosuję piasek kwarcowy więc kwestia czyszczenia dna jest priorytetem. Te refleksy z HQI są bardzo efektowne na dnie. Powodzenia kolego. Pozdrawiam. Cytuj
Siwy1973 Opublikowano 5 Października 2008 Autor #19 Opublikowano 5 Października 2008 MUfti jak wczesniej pisalem mam juz pokrywe 2 x 58 W narazie starczy wydatkow z czasem jak sie opatrzt i dozbieram troche PLNow to mam zamiar przerobic na 1x 58W i HQI dzieki za odpowiedz jeszcze jedno pytanie swietlowki jakiaj firmy 58W daja blekitne swiatlo- bo chcialem kupic marineglo ale ponoc nie robia takich mocnych,dlugich moze ktos mi podac model jakiegos zamiennika (58W) pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi