Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W miarę ulepszania osprzętu mojego zbiornika w szafce pod akwa leży co raz więcej programatorów czasowych (w tej chwili 4 sztuki), które sterują oświetleniem (światło główne, oświetlenie tła, oświetlenie nocne). Używam typowych programatorów cyfrowych, które nie są złe (w porównaniu z mechanicznymi są wręcz doskonałe), ale przy takiej ich ilości mają jednak zasadniczą wadę - brak synchronizacji czasu między poszczególnymi programatorami. Wprawdzie ich zegary są o niebo dokładniejsze niż w mechanicznych (mechaniczny potrafił w ciągu tygodnia "zarobić" 40 minut), ale rozbieżności się jednak zdarzają i czasami to jednak przeszkadza przy sterowaniu światłem. Czy spotkaliście się z programatorami z większą ilością gniazd? Mam na myśli raczej urządzenia typu plug&play :-), bo to że są na rynku specjalistyczne sterowniki, to wiem, ale moje zdolności z zakresu elektryki są mocno ograniczone i wolę "gotowce". No, może od biedy takie Logo 230RC od Siemensa może bym jakoś podłączył, jakby ktoś mi to prosto rozrysował krok po kroku :-) :-)