Skocz do zawartości

parametry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam pytanie czy zbiornik dojrzał

akwa zalane 8września pierwszy pomiar

10 wrze gh-16

kh-14

ph-8,1

no3-12,5

no2-0

14 wrze gh16

kh-14

ph-8,5

no3-25

no2-2 do 5

18wrze no3-25

no2-1do2

21wrze kh-14

gh-16

ph-8,6

no3-12,5

no2-0

czy cykl się zakończył można myśleć o rybach

tło wew piaskowiec kamienie piaskowiec + 2kamienie wapień 4rośliny filtr zew tetra 1200 i jbl e900 twmperatura 25-26stopni 10 tabletek baktozyn + 300ml nitrivec 3 kostki mrożonki plus suchy pokarm

czekam na wasze opinie

Opublikowano

Dojrzało wiec kupuj ryby i wpuszczaj, jeśli na ryby bedziesz musiał długo czekac to dodawaj nitrivec i trochę brudz wodę tzn dodawaj jakiś pokarm, potem z dzień przed wpuszczeniem ryb odmulanie i podmianka wody

Opublikowano
czy cykl się zakończył

W gwoli scislosci - cykl sie nie konczy, dlatego jest cyklem. Zatem mozemy napisac, ze cykl przebiega prawidlowo, teraz zostalo Ci tylko utrzymac rownowage obiegu azotu w zbiorniku.

Opublikowano

:) Slawkiu chodzi mi o to, ze coraz wieksza rzesza akwarystow mysli o cyklu - jako o przejsciowym problemie podczas startu baniaka. Dlatego, czesto gesto staram sie podkreslac ze obieg azotu bedzie towarzyszyl nam przez caly czas.

My nie dazymy do zakonczenia cyklu, ale do jego prawidlowego utrzymania - rownowagi - o czym niektorzy zapominaja :wink:

Opublikowano

moja pomyłka odnośnie ZAKOŃCZENIA cyklu dojrzewania na razie bez ryb jest dobrze ale jak będą na pewno będą problemy z wachaniami parametrów

Opublikowano

Mam pytanie z innej beczki. Czym spowodowałeś, że niezależnie (właściwie równolegle) od cyklu azotowego cały czas rosło Ci Ph? Nawiasem mówiąc jest już dośc wysokie, chyba warto zastopowac ten wzrost,;)

Opublikowano
nie mam pojęcia możliwe że piaskowiec + wapień + żwir koralowy w filtrze ph kranówy 7,5

nie że możliwe tylko pewne, też zwróciłem na to uwagę ale przy tego rodzaju dekoracjach to nic dziwnego ze rosło i zapewne w okolicach 8,5 się utabilizuje