Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od zakupienia rybek męczę sie z mętną wodą dosłownie " biała" jakby kotś mleka dolał.

Akwarium bo pozalaniu woda wygladało tak samo po kilku dniach woda zrobiła się klarowna , po okresie dojrzewania akwarium tj ponad 3 tyg zakupiłem 4 yelowki i było ok , po kilku dniach dokupilem dośc duze (6cm)socolofi 4 sztuki i te zaczęły mocno przekopywać piasek , woda stała się mętna :(( i już tak ok 5 dni mam.

podłoże mam piwasek kwarcowy drobnej granulacji,

czy to jest wina tego piasku czy pierwotniaków?

No3 w normie mam ok 10

no2 -0,5

zdjęcia mojego akwa jest na galeri klubowej

Opublikowano

a i dodam że ryby są płochliwe:((

za dnia siedzą poukrywane a gdy juz wypłyną i wejde do pokoju to uciejają z prędkoscią światła w nocy kiedy światło w akwa jest całkiem zgaszone plywają swobodnie po całym zbiorniku nie tylko na dnie

Opublikowano

po okresie dojrzewania akwarium tj ponad 3 tyg zakupiłem

No3 w normie mam ok 10

no2 -0,5

Muszę Cię zmartwić bo Twoje akwa nie jest po okresie dojrzewania tylko w trakcie dojrzewania albo masz kompletnie skopana filtrację.

W dojrzałym akwa z normalna filtracja poziom NO2 musi być=0 a teraz przy taim stężeniu NO2 nie dziw się że ryby sie dziwnie zachowują.

Co do mlecznego zmetnienia to też obstawiam pierwotniaki.

Opublikowano

co do pierwotniakow i metnej wody polecam jedna sprawdzona w praktyce teorie

opcja szukaj an forum ;]

bylo juz troche o tym calkiem niedawno i mysle ze duzo informacji juz zostalo wydanych an swiatlo dzienne

zaciemnij akwa odpal filterki na maxa i pomoze jednak jesli masz skopana filtracje to nie dziw sie ze rybki sie chowaja zadbaj o to by mialy godziwe warunki ;]

Opublikowano

Zadam pytanie, czy piach kwarcytowy opłukałeś z niebywałą dokładnością ? Wsród takiego piasku jest niebywale dużo pyłu, który ma tendencję do unoszenia się w wodzie i powodowania zmętnienia.

Jaka masz filtracje i czy masz odpowiednie napowietrzanie ? [/url]

Opublikowano

piasek był już płukany zanim go kupiłem, i ja jeszcze kilka razy go wypłukałem nie unosi się ,

filtracja to tetra tec ex 1200 i tetra tec in 1000.

napowietrzanie - deszczownica ok 1 cm nad wodą

oraz filtr wewn

a i jeszcze teraz pojawily mi się chyba okrzemki takie plamki rdzawe na tle w górnych częściach