Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

fotki nie zobaczycie, bo aparat w naprawie...

a szkicować mi się nie chcę... na kompie idzie mi jak krew z nosa a z kartki nie zeskanuję bez aparatu....

wszystko rozbija się o technikę... trza poczekać na aparat :evil:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Wiem, że wszyscy już oczekują na nowy projekt makok`a, a ja pochwalę się swoim prefiltrem. Oczywiście pomysł z k-m :)

96a47c1467ce74cbm.jpg e8377bc783473175m.jpg

Naklejki z castoramy oraz praktikera ;)

Opublikowano

Tak, kubełek to prefiltr, narurowy to biolog, a zawory filtr...

Jak narazie jest OK. Sprawdzę za miesiąc watolinę.

Opublikowano

Ja stosuję watolinę z powodzeniem od jakiegoś czasu. Aktualnie 300g/m2, bo taką miał właśnie tapicer. Jednak sprzedawca z aukcji powyżej z ceną "wyjechał" nieźle. :shock: Cały wał ovaty 300 kosztuje w hurtowni coś ok. 70 - 90 PLN brutto w zależności od gramatury. Niestety nie wiem ile metrów bieżących jest na takim wałku, ale wystarczyłoby do końca świata i jeden dzień dłużej. Polecałbym jednak udać się do jakiegoś zakładu tapicerskiego. W moim wypadku jak powiedziałem, że będzie z tego filtr do akwarium - facet ciachnął dwa metry bieżące, uśmiechnął się i życzył udanej hodowli :D. 9,00 PLN za 0,5 mb to wydaje mi się trochę za dużo. Uda się z tego wyciąć może raptem 6 wkładów (rurka z narurowca ma coś około 25 cm długości). Poszukałbym jednak jeszcze. Watolinę (ovatę) na pewno można kupić taniej. Powodzenia!

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Zainteresował mnie mocno pomysł filtra z korpusu narurowego. Hydraulicznie jestem słaby i prosiłbym o napisanie jakich części oprócz korpusu będę potrzebował do jego zbudowania przy założeniu, że chcę użyć na przyłącza pcv? Chodzi mi zwłaszcza jak plastikowe zawory kulowe mogę połączyć z korpusem filtra oraz wężami filtra.