Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Skoro nic nie cieknie to po co chcesz ruszać? Zostaw jak jest i tyle.

No fakt tylko chciałem mieć 100% pewności, że jak wyjadę albo coś żeby to na 100% było szczelne żebym nie był zaskoczony. Ale chyba tak zostawie jak jest.

-- dołączony post:

A chciałbym jeszcze zapytać bo w filtrze od dołu mam gąbkę i na samej górze włókninę więc chyba przynajmniej włókninę mogę wyciągnąć bo pre filtr raczej powinien zatrzymać większe brudy a włóknina tylko spowolni przepływ. Może zasypać kubełek samą ceramiką bez żadnych gąbek i włóknin.

Opublikowano

Ja tak zrobiłem. Wyjąłem z kubła wszystko i zasypałem ceramiką + keramzyt. Włóknina już ci nie potrzebna bo prefiltr masz i do kubła trafia czyściutka woda. Przy wymianie tetry na HW sprawdzałem czystość kubła (tam też używałem narurowego prefiltru) to w kuble nie było śladu kup ani innego syfu.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dokładnie ! Dokładanie do kubła kolejnej gąbki czy włókniny zabiera miejsce na ceramike i zagłusza przepływ. Masz prefiltr daj sobie na luz z gąbkami i włóknina w kuble.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witam koledzy nabyłem w końcu wkład sznurkowy i mam pytanko jak je czyścicie???. Trzeba co jakiś czas odwijać trochę sznurka czy umycie lub wypłukanie w wodzie wystarczy?? A czy można je czyścic pod bieżącą wodą czy raczej wodą z akwarium. Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja normalnie odwijam trochę (aż zobaczysz w miarę czysty sznurek). Dziś odwinąłem właśnie trzeci raz i to już ostatni. Czyszczę pod bieżącą wodą bo biologię mam w kuble i nie sądzę aby to jej zaszkodziło :)

Opublikowano
Ja normalnie odwijam trochę (aż zobaczysz w miarę czysty sznurek). Dziś odwinąłem właśnie trzeci raz i to już ostatni. Czyszczę pod bieżącą wodą bo biologię mam w kuble i nie sądzę aby to jej zaszkodziło :)

Czyli płukanie nie pomaga trzeba od razu odwijać sznurek a na ile takich odwinięć starcza mniej więcej.

Opublikowano
Płukanie nic nie daje. Napisałem Ci, że odwinąłem dziś trzeci i ostatni raz.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Oki spoko rozumiem czyli z takiego całego to ze 3-4 rozwinięcia jakoś tak wychodzi kurcze dobrze, że te wkłady nie drogie są na allegro oczywiście bo w sklepie nie można ich dostać na ile Tobie taki jeden starcza???. To mówisz, że woda się u Ciebie wyklarowała, a co ile go czyścisz mniej więcej.