Skocz do zawartości

9 godzin bez prądu przy 3 akwariach w domu :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podłączam się do tematu. We wtorek ma nie być u mnie prądu przez 4 godziny. Bakterie pewnie przez ten czas padną... Nie mam możliwości wywiezienia na ten czas kubła do kogoś :( ani nie jestem w posiadaniu UPS. Co robić, żeby te bakterie nie padły? Ręcznie co jakiś czas przepompować przez niego trochę wody? Dzień wcześniej napowietrzać akwa, to już przeczytałam. I jeszcze jedno pytanie czy już po włączeniu prądu przepłukać kubeł czy nie jest to konieczne?

Opublikowano

No tak to jest racja. Spytałam dla pewności, bo szukając co robić w razie braku prądu przeczytałam coś takiego : „Filtr który został odcięty od źródła zasilania na pewien czas (kilka godzin), np. z powodu awarii w sieci energetycznej, nie powinien być uruchamiany, zanim nie zostanie oczyszczony. Dotyczy to wszystkich filtrów biologicznych, które mają dużą pojemność. Niewyczyszczenie takiego filtra przed ponownym uruchomieniem może spowodować uwolnienie do wody wielu niebezpiecznych substancji, zabijając wszystkie ryby i rośliny.”

Opublikowano
No tak to jest racja. Spytałam dla pewności, bo szukając co robić w razie braku prądu przeczytałam coś takiego : „Filtr który został odcięty od źródła zasilania na pewien czas (kilka godzin), np. z powodu awarii w sieci energetycznej, nie powinien być uruchamiany, zanim nie zostanie oczyszczony. Dotyczy to wszystkich filtrów biologicznych, które mają dużą pojemność. Niewyczyszczenie takiego filtra przed ponownym uruchomieniem może spowodować uwolnienie do wody wielu niebezpiecznych substancji, zabijając wszystkie ryby i rośliny.”

Zgoda, z tym że ty ten filtr będziesz doglądała i dostarczała tlenu bakterią.

Nie wiem czy wypłukanie tutaj było by dobrym pomysłem aczkolwiek mówie tu czysto intuicyjnie.

4h bez prądu = czesc martwych bakterii, płukanie kubła wypłuka te bakterie jak również te co jeszcze jakoś się trzymają:)

Jak źle myśle niech mnie spece poprawią;)

Opublikowano

4 gozdiny to pikuś i tym bym sie nie przejmował owszem przyjmuje się ze po około 3 godzinach w kuble moga zacząć wystepować braki telenu a wiec i bakterie moga zacząć padać ale to też zalezy od samej wody kubla itd

W kazdym badz razie 4 godziny to nic takiego nawet jak bys nic nie robiła przez ten czas kubłe,

Płukanie o którym piszą to owszem powinno się zrobić [ ale tez delikatnie] aby usunąć syfy w których mogły by się zacząć robić procesy gnilne itp ale to jak by tego prady nie było z trzy razy dłuzej niż ma u ciebie nie byc