Skocz do zawartości

9 godzin bez prądu przy 3 akwariach w domu :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byle by u babci był prąd ;)

gdy u mnie robili coś przy prądzie również wywiozłem biologi i u znajomego mieliły wodę w wiadrze z akwarium, do dzisiaj przy wódce opowiada jaki to ja dziwny jestem :) ale po powrocie prądu wszystko wróciło do normy bez wachnięć parametrów.

Opublikowano
ale po powrocie prądu wszystko wróciło do normy bez wachnięć parametrów.

I o to właśnie mi chodzi :D muszę jeszcze faktycznie sprawdzić, czy u babci nie ma karteczki na drzwiach :twisted:

Opublikowano

Szykuję się, a właściwie ryby, do jutrzejszego braku prądu. Powłączałem dodatkowe napowietrzania, tzn bąbelki, bo na co dzień natleniam kubełkami. I tak się zastanawiam, na jak długo to zostawić - w sensie, cy istnieje coś takiego, jak "za bardzo natleniona woda"?

Opublikowano

Aha, czyli mam zostawić te obrzydliwe bąbelki na noc i jak rano wyłączą prąd no to wiadomo, wtedy koniec napowietrzania. Tak? czy jeszcze jakoś inaczej?

Opublikowano

Spokojna Twoja rozczochrana Sision,;) Mam akurat w domu potężny remont (ocieplanie), a przy okazji robię porządek z instalacją elektryczną. Konkretnie wymieniałem przyłącze z napowietrznego (bo mi przy każdej burzy kable zrywało) na kabel puszczony w ziemi. Dzisiaj było planowane wyłączenie prądu. Miało to trwac 2-3 godziny, ale trwało od 12 do 18:30. Jakby nie liczyc 6,5 godziny. Przyjechałem dopiero na "odpalenie" instalacji, nie miał kto przypilnowac, stąd chyba tak długo to trwało. Wydaje mi się, że w akwarium jest wszystko ok. Rybki wszystkie żywe, choc nieco ospałe. Raczej nie jest to spowodowane pogorszeniem parametrów wody (sprawdziłem - NO2 jest 0), ale spadkiem temperatury. Temperatura wody spadła przez tyle godzin z 26 do 21 stopni, a w pokoju przed włączeniem prądu i ogrzewania było 16,;) Także nie podejrzewam, aby u Ciebie po 9 godzinach i odpowiednich przygotowaniach (ja niestety nie dopełniłem starań, ale jak Cię znam u Ciebie będzie inaczej to wyglądało;) stało się coś niedobrego.

Opublikowano

hehe, dzięki greghor :wink: trochę mnie pocieszyłeś. I fakt - staram się, może uda mi się bez przewożenia załatwić temat. Robotnicy będą mieli agregat i wiecie, jak im kupię małe "conieco"...

Ale jestem zabezpieczony - z babcią jestem umówiony :mrgreen: zobaczymy, zaczyna się o 8 rano....

Opublikowano

Ja od jakiegoś czasu zastanawiam się nad rozwiązaniem tego problemu na przyszłość. Wymyśliłem pewne rozwiązanie, i teraz tylko noszę się z jego wdrożeniem. Otóż UPSy, zwłąszcza te duże sa dośc drogie, ale mam kilka małych w których padły juz akumulatory. Chciałem wyciągnąć z nich elektronikę i podłączyć do dużego akumulatora samochodowego. Oczywiście prostownik z UPSa nie da rady naładowac takiego akumulatora, ale jeśli naładuje go prostownikiem samochodowym, to UPS powinien skutecznie podtrzymać go w stanie naładowania.

Z takim zestawem, w razie padu prądu powinienem być w stanie przez dobre kilka godzin podtrzymac pompy w zbiornikach. W końcu jak zostawimy samochód na światłach (2x 75W żarówki przednie + pozycja jakies 20W razem) to świeca sie przez kilka godzin, więc moje pompy, które razem mają około 100W powinny pracowac dość długo. Pominałem tu kwestię napięcia (12V i 220V), ale chyba to przetestuje. Kiedyś byłem na kempingu w Holandii gdzie baterią słoneczna ładowało się akumulator, a potem cały wieczór chodzil na tym przez inwerter telewizor, dekoder do satelity, światełka (choć one akurat na 12V) pompki do wody i tp.

reasumując, od całości dzieli mnie tylko fakt, że szkoda mi kasy na akumulator samochodowy :)

Kot.

Opublikowano

Misja zakończona :!:

Filtry pojechały jednak do babci i tam spokojnie sobie chodziły. W akwariach jedyny problem, jaki się pojawił, to spadek temperatury. W 400l do 24,5, w 160l do 24, a w 72l (kotnik) do 23. Nie zauważyłem oznak niedotlenienia. Ryby cały czas były bardzo żywe i nie przejmowały się niczym :mrgreen:

Co do wynalazków na momenty bez prądu - ja na razie sobie odpuszczę z dwóch względów. Pierwszy - rzadko u mnie nie ma prądu, a już na pewno nie tak, jak dziś. Po drugie, ja i prąd to kiepskie połączenie :twisted:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor żywicy. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie... EDIT2: Po kilku godzinach w solance przesypałem połowę do drugiej skarpety (luźniejsze upakowanie żywicy) i po wypłukaniu, obie skarpety do filtra. Już działa. Subtelne żółtawe zabarwienie widoczne po długości zbiornika zniknęło po 12 h. Zakładam, że przepływ przez żywicę był za słaby. Stężona solanka po regeneracji - prawie czysta. Przy wydajnej filtracji (fluidyzator K1 40l z gąbką 30ppi na pompie) - ta różnica w zabarwieniu to jedyny benefit stosowania tej żywicy. Woda nie jest bardziej klarowna niż bez.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.