Skocz do zawartości

9 godzin bez prądu przy 3 akwariach w domu :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wracam dziś przed 23 do domu po pracy i zastaję na drzwiach wspaniałą wiadomość:

za tydzień przez 9 godzin nie będzie prądu na mojej dzielnicy :evil:

Nie ukrywam, że mnie to martwi. Zastanawiam się, jak ten problem rozwiązać. Nie mam agregatu ani żadnych urządzeń na baterie. Tak długi okres bez prądu zabije mi pewnie wszystkie bakterie w filtrze :cry: Mam teraz jeden kubeł, do soboty mam odpalić drugi i muszę to zrobić... (3 akwa to kotnik tylko na wew filtrze).

Myślałem, że wezmę moje dwa akwa 60l, kubły, zawiozę to do babci, wleję wodę z podmiany i podłączę kubełki. Wewnętrzne wyciągnąć całkiem? Nie wiem, co z napowietrzaniem wody... i do tego wszystkiego pewnie będę w pracy :!:

Jak rozwiązać taki problem? ostatnio wszystko mi się już ustabilizowało, mam dość przebojów w zbiornikach. Jak zrobić to "coś", żeby było dobrze i co to ma być?

Opublikowano

Napowietrzanie to pikuś - brak napowietrzania przez 9 h jeśli wcześniej woda była dobrze dotleniona to nie tragedia.

Co do środków zaradczych to profilaktycznie dzień przed i w dniu awarii nie karm przynajmniej dorosłych a w kotniku ogranicz do minimum

Najgorsze to to ze prawdopodobnie nie będzie ciebie w domu i to zawęża Twoje możliwości działania bo tak to UPS pod filtry i je załączasz na 5 minut co pół godziny i spoko da radę i to było by najrozsądniejsze pod warunkiem że masz odpowiednio mocnego UPSa i kogoś do obsługi

Opublikowano

Czyli ja czegoś takiego nie mam... chyba że każdy komp to ma...

ale to nie dla mnie, ja na kompie tylko pocztę sprawdzam i nic więcej nas nie łączy :wink:

Dla mnie łatwiej jest pojechać i podłączyć filtry gdzie indziej.

Skoro mówicie, że mam się nie martwić napowietrzaniem... mam wolną pompkę, więc mogę napowietrzać dzień wcześniej. A co z tymi filtrami wew? wyciągnąć je całkiem?np wymyć i czekać, aż prąd będzie i dopiero wtedy włączyć?

EDIT:

trochę zamotałem :twisted: to wew miałyby być podłączone do teego UPS a zew podłączone "na stałe" w innym mieszkaniu. Tak zrobię z tymi kubłami, ale tych wew to raczej nigdzie nie podłączę. Jakaś inna opcja?

Opublikowano

No dzięki, bardzo twórcza metoda i taka ... innowacyjna. To pewnie jakaś nowinka techniczna :lol:

(człowiek się tu martwi, a tu takie jaja z niego. Idę spać, rano do pracy)

Mam tydzień na wymyślenie czegoś, może zrobię mega długi przedłużacz :roll: :twisted:

Opublikowano
Jakaś inna opcja?

rower duże dynamo i jedziesz :wink::D prąd masz swój

a tak na poważnie

Czyli ja czegoś takiego nie mam... chyba że każdy komp to ma...

niestety jest to element dodatkowy i kosztuje coś koło 200 zł w tańszych wersjach

A co z tymi filtrami wew? wyciągnąć je całkiem?np wymyć i czekać, aż prąd będzie i dopiero wtedy włączyć?

jeśli nie robią za biologa w tym kotniku i gdzie indziej i nie masz ich pod co podłączyć to tak

to wew miałyby być podłączone do teego UPS a zew podłączone "na stałe" w innym mieszkaniu. Tak zrobię z tymi kubłami, ale tych wew to raczej nigdzie nie podłączę.

ja myślałem o podłączeniu wszystkiego kubłów też, ale jak nie da rady to nie da rady

oczywiscie zamiast to wywozić mozesz wkąłdy wyjąć i umieścić w akwa wtedy bakterie powinny dac rade ale jest to równie upierdliwe jak wywożenie kubłów.