Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Filtr mechaniczny zrobiony z zewnętrznego znajdzie poparcie mniejszej społeczności KM. Ja nie przepadam za mechanikiem zewnętrznym bo otwieranie go raz na 2-3 tygodni prowadzi zazwyczaj do powstawania przecieków i nadmiernego zużywania się elementów zaworów. Przepływ przez taki filtr jest dużo mniejszy niż przez dobrego wewnętrznego. Filtracja mechaniczna wyłapuje z toni wody różne produkty przemiany materii które jeszcze nie zdążyły się rozkładać i "dawkować" do wody niepotrzebnych zwązków. Czyszcząc okresowo np. raz na 2 tyg. zauważa się duży spadek NO3 bo nie ma tylu "kupek" do rozłożenia przez bakterie nitryfikacyjne. Piasek nie będzie taki czysty gdy woda będzie słabo cyrkulować, itd.

Przemyśl to rozwiązanie bo fluvala na bank na biologa a tetra za słaba na mechanika. Można jeden sprzedać i kupić dobrego mechaniaka którego Ci polecimy na forum. Wystrojem w akwa można dobrze zasłonić wewnętrzny i spawa załatwiona. Wiadomo że, jeżeli będziesz miał w akwarium minimalną ilość ryb przypadającą na litraż to twoje rozwiązanie jest jeszcze do przemyślenia, no ale zobaczymy ... Zobaczymy co napiszą koledzy z forum. Pozdro.

Opublikowano

dolacze sie do tematu...

i tak jzu nic nie zmienie bo filtry zakupione

ale chce poprostu wiedziec dla spokoju

JBL e700 + JBL e1500

e700 - biolog

e1500 - mechanik

akwa 130x50x50 (325L) ryb bedzie okolo 15-18 (finalnie, na poczatku bedzie wiecej ale za to nie wyrosnietych na maxa ryb)

da rade?

moze kiedys najwyzej zamontuje jakis wew. ale narazie to nie wchodzi w gre

Opublikowano

Ja właśnie też tak myślałem, że kubeł na mechaniczny odpada. A jaki polecacie wewnętrzny?

Tło CR65 już powoli wysycha i komin zrobiłem na filtr wewnętrzny, więc z ukryciem nie będzie problemu :) A 700 chyba też zamontuję jak myślicie.

Opublikowano

ja jestem zdecydowanym zwolennikiem tandemu kubeł na biologa wewnetrzny na mechanika choć sa osoby które uzywaja tylko dwóch kubłów ale aby się nie rozwodzic to polecam powyższy post karolda bo mam ten sam poglad i podobne uzasadnienie na tą sprawę

Opublikowano
Filtr mechaniczny zrobiony z zewnętrznego znajdzie poparcie mniejszej społeczności KM. Ja nie przepadam za mechanikiem zewnętrznym bo otwieranie go raz na 2-3 tygodni prowadzi zazwyczaj do powstawania przecieków i nadmiernego zużywania się elementów zaworów. Przepływ przez taki filtr jest dużo mniejszy niż przez dobrego wewnętrznego. Filtracja mechaniczna wyłapuje z toni wody różne produkty przemiany materii które jeszcze nie zdążyły się rozkładać i "dawkować" do wody niepotrzebnych zwązków. Czyszcząc okresowo np. raz na 2 tyg. zauważa się duży spadek NO3 bo nie ma tylu "kupek" do rozłożenia przez bakterie nitryfikacyjne. Piasek nie będzie taki czysty gdy woda będzie słabo cyrkulować, itd.

Przemyśl to rozwiązanie bo fluvala na bank na biologa a tetra za słaba na mechanika. Można jeden sprzedać i kupić dobrego mechaniaka którego Ci polecimy na forum. Wystrojem w akwa można dobrze zasłonić wewnętrzny i spawa załatwiona. Wiadomo że, jeżeli będziesz miał w akwarium minimalną ilość ryb przypadającą na litraż to twoje rozwiązanie jest jeszcze do przemyślenia, no ale zobaczymy ... Zobaczymy co napiszą koledzy z forum. Pozdro.

karold to jaki filtr wewnętrzny proponujesz :) ?

Opublikowano

Jeżeli zasypiesz fluvala "po dach" ceramiką np. aquaela biocera (kupowałem na allegro 3 litry za 23.50zł) i na rurce ssącej dasz prefiltr z gąbki to on biologie załatwi bez pomocy tetry. Te watt-y które zaoszczędzisz przeznaczysz na filtr wewnetrzny o wiekszej mocy bo on będzie umieszczony w kominie z CR-65 co znacznie zmniejsza cyrkulację wody w zależności ile otworów narobiłeś. Wystarczy usiąść przed akwa i popatrzeć jak woda będzie cyrkulować i jak ustawić dyszę wylotową z wewnętrznego. Konstrukcja tła z CR może cię ograniczać w wyborze mechanika i tu Ci nie powiem jakiego dokładnie masz kupić. Polecam inne posty w których się wypowiadałem na temat wewnętrznego w akwach 400,500...L. Myślę że twoje akwa ze względu na wysokość i głębokość można postawić już obok 500L (2m) w wyborze wewnetrznego bo też potrzebujesz mocy aby woda cyrkulowała na całej powierzchni. Polecam przedział od 1500-2000L/h (20-30W).

Aquabee UP2000 18W 2000L/h + gąbka bio atman.

AquaMedic PH2000 19W 2000L/h + gąbka bio atman.

Kaskada 2000 Aquaszuta 21W 2000L/h + gąbka bio atman (to jest głowica, nie mylić z nazwą. Neno mi polecał i jest OKI).