Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich:zakladam nowy baniaczek iwymyslilem sobie taka obsade :: maingano ,socolofi,afra-likoma, msobo -magunga , esthera ob morf ;;teraz mam w 180l trzy gatunki yelow,maingano,red-red wiec w 375 dadza chyba rade co myslicie o tym zestawieniu????? pozdrawiam wszystkich malawistów<<<<<<

Opublikowano

Na pewno nie dałbym 5 gatunków do tego zbiornika. Sam tyle mam i to jest mój problem. Jestem na etapie oddawania jednego. O ile przy młodych rybach jeszcze jakoś to się układa, to przy dorosłych jest sieka i przede wszystkim mało miejsca. 4 gatunki to max.

Z podanych gatunków odrzuciłbym Afrę, resztę zostawił właśnie w 4-gatunkowym zbiorniku.

Odnośnie Twoich 180l - nie masz się czym chwalić. Zwłaszcza Red Redem, dla którego zbiornik jest stanowczo za mały. Lepiej szybko stawiaj większe akwa, a ryby ze 180l oddaj/sprzedaj/przerzuć do większego. Takie 180l to max dwa gatunki i też nie wszystkie.

Opublikowano

Sision ma rację: też polecałbym max 4 gat, choć przy 3 byłoby pewnie ciekawiej. nie chodzi tu o mówienie, że 400 L to teraz wg obecnych standardów akwa na max 3 gat, niemniej sądzę, że cieszyłbyś się nie feerią barw a obserwacją bardziej naturalnych zachowań ryb i większym spokojem, wyważeniem w akwa.

Co zrobić z tym fantem..? Albo większe akwa, albo wywalenie innego gat. zamiast afry.