Skocz do zawartości

Co sądzicie o takiej filtracji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum . Obecnie jestem w trakcie przebudowy zbiornika więc postanowiłem wszystko zrobić od podstaw mam nadzieje że solidnie co będzie skutkowało skuteczną filtracją . Nim cokolwiek sobie wymyśliłem starałem się dużo przeglądać różne fora i prasę fachową . Swoją filtracje chcę oprzeć na dwóch oddzielnych sekcjach biologiczną sump ok 116 litrów wzorowany na morszczznie i tu mam dylemat jakie wypełnienie czy ceramika i biobale a może lepiej będzie zasypać piachem i żwirem i dać rośliny +oczywiście dodatkowe oświetlenie i do tego się skłaniam (tylko jak się wytłumaczyć rodzinie z rachunków za światło) .W sumpie będzie też działał odpieniacz . Druga sekcja typowo mechaniczna kubełek jbl tylko z gąbkami w środku za którym będą podłączone 3 fitry narurowe . Chciałbym poznać Wasze opinie na temat tej filtracji co o niej sądzicie i czy zda to egzamin . Dodam że obecnie posiadam 200 litrowy baniak ale docelowym będzie 450 literków a bo bym zapomniał sumpa napędzała będzie pompa co grundfosa 25 /30

Opublikowano

1. sump ok, chociaż do tego akwa przesada... miałem i wiem co mówię :wink:

2. odpieniacz nie zadziała w słodkiej wodzie... chciałem mieć i wiem o nich wszystko... ale możesz kupić, ktoś z morszczaków się ucieszy jak za 4 miesiące wystawisz go za pół ceny na allegro :P

3. jesli już koniecznie sump to z ceramiką... piasek i rośliny tak jak sobie to chcesz zapożyczyć z morskich nie będzie wystarczająco wydajny, choćbyś nie wiem co zrobił :wink:

nie da się zapożyczyć rozwiązań z morszczyzny ot tak... poczytaj o tym więcej

Opublikowano
1. sump ok, chociaż do tego akwa przesada... miałem i wiem co mówię :wink:

2. odpieniacz nie zadziała w słodkiej wodzie... chciałem mieć i wiem o nich wszystko... ale możesz kupić, ktoś z morszczaków się ucieszy jak za 4 miesiące wystawisz go za pół ceny na allegro :P

3. jesli już koniecznie sump to z ceramiką... piasek i rośliny tak jak sobie to chcesz zapożyczyć z morskich nie będzie wystarczająco wydajny, choćbyś nie wiem co zrobił :wink:

nie da się zapożyczyć rozwiązań z morszczyzny ot tak... poczytaj o tym więcej

oj kolego nie zgodzę się ze wszystkim :)

1- sump ? może byc do każdego - nie musi być na pompach CO i wtedy również nie musi być tak wielki.

2- odpieniacz na pewno nie zadziała - tak jak mówisz, ktoś innny potem może się ucieszyć.

3- tu już totaalnie się nie zgodzę - u mnie właśnie takie coś działa NO2=0 NO3 bardzo bliskie zeru i takie wyniki miałem nawet po 3 tygodniach bez podmiany gdy wróciłem z urlopu.

rozwiązań z morszczyzny zapożyczamy dużo więcej niż myślisz - 20 lat temu sumpy były tylko w morskich a i dzisiaj wielu uważa ze sumpy to tylko do morszczyzny. Dzięki temu że akwaria morskie wymagają duzo więcej niz słodzizna to rozwija sie dużo szybciej a słodkie potem to co sie da zapożycza do siebie.

Opublikowano

Yaro, przecież Ty kilka dni temu sam napisałeś, że jedziesz wyłącznie na hydroponice... a to są rośliny lądowe

nie wierzę, że akwarium roślinne zlokalizowane w może dwóch komorach sumpa obsłuży baniak...

Opublikowano

Szanowni Koledzy pozwolę się z wami nie zgodzić mimo że jestem początkującym malawistą jednak coś tej wiedzy przyswoiłem sobie nim podzieliłem się z Wami swoim projektem

Makok do tego akwarium i może za duży ale gdy tylko mi fundusze pozwolą będzie 450 literków czyli jakieś 6-7 miesięcy (wiem że lepiej od razu ale nie tak dawno zmieniłem własne m i wszystko idzie na jego urządzenie) co do odpieniacza wszak to natura wymyśliła ten sposób na oczyszczanie się samej (wystarcz spojrzeć ma brzegi rzek lub jezior po większych deszczach)

a tak na poważnie to jeden z linków które czytałem, http://www.rafa.w8w.pl/DIY.html

Opublikowano

co do odpieniacza w malawi: spotkałem się z tak konstrukcją polecaną do akwarium z pyszczakami w jednej książce (niestety była po niemiecku i do końca nie pojąłem w jakim kontekście się pojawił ten pomysł) W moim akwarium piana tworzy się po założeniu świeżej kurtyny powietrznej - nie jest jednak zbyt trwała (bąbelki żyją na powierzchni góra 45 sek.)

Opublikowano

jeśli chodzi o odpieniacz ma to być konstrukcja diy na dole chcę umieścić dwie kostki z drzewa lipowego i podłączyć pod napowietrzacz z przepływem co najmniej 10 litrów na minutę po pierwszych próbach piana była całkiem całkiem

Opublikowano

Unkas , odpieniacz nie będzie Ci działał bo napięcie powierzchniowe słonej i słodkiej wody jest inne :D

Czy Ty myślisz , ze ktoś inny nie wpadłby na to wcześniej?

Poza tym odpieniacze na kostkę lipową są do malutkich zbiorników, do zbiornika 450l potrzeba duży , wydajny odpieniacz i nie patrz na parametry które podaje producent , bo te trzeba podzielić przez dwa , a nawet trzy.

Ja do swojego baniaka 336l mam odpieniacz dedykowany do 1000lzbiornika i nie wiem czy nie jest to za mało.

Piszesz , że u Ciebie działa:)

A wywala pianę do kubka?

Jaki kolor ma piana?

Powinna mieć kolor ciemnej herbaty , innaczej lipa , nic Ci nie usuwa:(

Opublikowano
Yaro, przecież Ty kilka dni temu sam napisałeś, że jedziesz wyłącznie na hydroponice... a to są rośliny lądowe

nie wierzę, że akwarium roślinne zlokalizowane w może dwóch komorach sumpa obsłuży baniak...

masz rację źle to zrozumiałem yślałem że pisze o hydro.

Co do odpieniacza ileś czasu też to rozważałem, szukałem, pytałem i niestety nic nie znalazłem.

Wątpię by zadziałał.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
    • Gdziekolwiek kupisz to upewnij się , że ten rozmiar akwa nie jest produktem firmy Wromak ( z Wrocławia).  To ich akwaria "słynęły" z tego , że po prostu pękały.  Przyczyną nie była zbyt cienka grubość szyb bo była akurat zgodna z normami ( znajdziesz w necie) , ale przyczyną były źle wykonane wzmocnienia wzdłużne i źle montowane. Firma dostawała setki ( w owym czasie) monitów ale nie brała ich chyba pod uwagę bo ich akwa wtedy dalej pękały.  Też tego doświadczyłem tyle , że mi w nocy pękło samo wzmocnienie wzdłużne. Takiego hałasu długo się nie zapomina. A żeby było śmieszniej to wiele awarii tego typu odbywa się w nocy:) . W Szczecinie masz super fachowca  @przemek wieczorek.  Nie wiem jak teraz z nim jest jeżeli chodzi o kontakt. Ale fachowiec super. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.