Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No jak juz chcesz, ale nie pisz ze ryby pragna nowych doznan kulinarnych, one nie analizuja tego problemu na poziomie ktorego sie spodziewasz...

Ja jednak nie bede karmil makaronem tak jak i schabowym czy kaszanka lub grillowana kielbasa.

Oczywiscie nie zabraniam nikomu tego robic, ale sugeruje aby proponowac "nowym" w miare przyblizone do naturalnego srodowiska pokarmy.

No bo w sumie inaczej to po co robimy biotopy z pieknym "view" malawi, moglibysmy do akwarium wrzucic nurka, model samochodu i zamek z babelkami - w koncu moze ryby tego pragna a nie jakies tam kamienie piasek i woda :-) ?

Opublikowano
Witam!

Dostałem od znajomego opakowanie całe SERA granugreen

Tutaj info http://www.sera.de/index.php?id=247&L=12

Czy moze to byc podstawowy pokarm dla Saulosi i z czym go laczyc? Czy jakis zwierzeczy dodac? Mozecie cos polecic? Najwazniejsza jest jakos pokarmu cena na drugim planie choć ona tez ma znaczenie:)

Pyski sa mlodziutkie 3 cm.

W planach beda rowniez karmione pokarmem domowym, makaron.

Jeżeli ''pyski'' są 3cm to Granugreen raczej sie nie nadaje- chyba, że mocno rozmoczony i ''podziabdziany''. To duży i dość twardy granulat.

Radziłabym użyć jakieś drobnego granulatu jeżeli koniecznie chcesz go uzywać. Ja dla narybku używam RTB- chyba najlepszy wysokoproteinowy granulat dla wszystkożerców na rynku.

Jeśli chodzi o pokarmy dla młodych saulosi- cyclop, jaja krabów, shrimpy z balastem oparte np. na mrozonym szpinaku i mielonej krewetce.

Suche- Sprulina [ja używam OSI Flakes, ale może być np. Forte lub Sera Flora] jakiś wieloskladnikowy- ja uzyuwam Cichlid Flake OSI, ale może być w zasadzie każdy inny dowolny pokarm - Malawi Tropical, Tanganyka Tropical, Vipan Sera.

Jako dodtek możesz użyć jakiegos pokarmu tzw. bazowego- Np. Shrimp Flakes OSI, Krill Tropikal.

Ryby, szczególnie młode karmimy wiele razy dziennie, małymi porcjami.