Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem za. Sam taki zrobiłem i jestem zadowolony. Schowałem za nim grzałkę, filtr wewnętrzny, wlot i wylot zewnętrznego.

Opublikowano

Mam nowe pytanie :-)

Czy za tłem wewnętrznym nie gromadza się brudy i rosną glony ?

Jeżeli tak , czy to bardzo przeszkadza ?

Opublikowano

Jeżeli tak , czy to bardzo przeszkadza ?

Jeżeli piszemu o tle takim wytłaczanym to po bokach ma ono siatki które większe brudy powstrzymaja ale zawsze coś sie tam przedostanie i osiądzie a na ściankach tła od strony szyby i na samej szybie tez jakieś glony mogą porosnąć zależy ile światła tam się dostanie.

Co do syfków za tłem to co jakiś czas mozna spróbować wsadzić tam wężyk i odmulić bo od góry też często takie tła mocno odstają, natomisat co do glonów to i tak akwa z tamtej strony sie nie ogąda więc raczej nie przeszkadzają

Opublikowano

A co z tłem robionym własnoręcznie na płycie plexi ? Przecież jak je przykleje w nie których punktach to się nie dostanę tam węrzykiem :-)

Czy nalezy takie tło pouszczelniac na około ?

Opublikowano
A co z tłem robionym własnoręcznie na płycie plexi ? Przecież jak je przykleje w nie których punktach to się nie dostanę tam węrzykiem :-)

Czy nalezy takie tło pouszczelniac na około ?

Tło własnoręczne takie na plexi dośc śisle przylega do tylnej szyby wiec i miejsca tam jest mało jak sam napisałeś a i syfku yam tez za dużo nie naleci - a to co nawet sie tam dostanie to nie bedzie miało jakiegoś większego wpływu na wode w akwa, natomiast nic bym nie uszczelniał wkoło lepiej żeby woda choć w minimalnym stopniu miała przepływ za tłem.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czym proponujecie przykleić kamienie do tła ? Zastanawiałem się nad silikonem akwarystycznym , ale podobno jest bardzo drogi. Czy można użyć jakiegoś innego kleju ?

Opublikowano

TSOL , chciałbym Ci pomóc (zresztą jak każdy wyżej piszący) , bo widzę, że masz podobne pytania jak ja na początku swojej przygody z Malawi :wink: nie chcąc się rozpisywać pozwolę sobie odesłać Cię do tego linku :

http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/historie.../malawi_krok_po_kroku_okiem_poczatkujacego.html

Myślę, że jak przeczytasz tan artykuł, to ... znajdziesz sporo odpowiedzi na swoje pytania :wink:

Tak na szybko:

1-

Czym proponujecie przykleić kamienie do tła ? Zastanawiałem się nad silikonem akwarystycznym , ale podobno jest bardzo drogi. Czy można użyć jakiegoś innego kleju ?

-kamienie kleić do tła silikonem akwarystycznym ( koszt 17zł za tubę, w moim wypadku to 2x17zł - na akwa 240l - na całe tło, czy to drogo ??)

2-

A co z tłem robionym własnoręcznie na płycie plexi ? Przecież jak je przykleje w nie których punktach to się nie dostanę tam węrzykiem Smile Czy nalezy takie tło pouszczelniac na około ?

- sposób mocowania masz podany w linku , tło przylega do szyby (żyłki i styropian), więc chyba sam rozumiesz (nie klej tła do szyby !!! :evil: )

3-

jak tło przylega do szyby, to problem glonów za tłem wystąpi dopiero, gdy będziesz chciał zmienić przód akwarium na jego tył :wink:

...oczywiście cały czas mówimy o tle wewnętrznym, wykonanym na bazie płyty plexi.

To tak na szybko, mam nadzieję ,że coś pomogłem :wink:

Opublikowano

dzięki. i sorry za te wszystkie pytania, ale wychodze z założenia że lepiej sie upewnić i troche pomarudzić niż potem żałować.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie.

Jakiego silikonu oprócz akwarystycznego można użyć do przyklejania kamini do tła ?

Opublikowano

Jak sama nazwa wskazuje silikon akwarystyczny! Po co urzywać innego szczególnie że za dużą tube zapłacisz 15zł?! a zwykły silikon który ma szkodliwy wpływ na wode kosztuje niewiele mniej bo 11zł za tą samą pojemność...